Nyheter

På onsdagen demonstrerade tusentals arga bönder i Warszawa i protest mot billiga jordbruksprodukter från Ukraina och införda gröna skatter. På torsdag förlänger EU tullfriheten för Ukraina. Det är en öppen provokation mot polackerna.

Det skapar intrycket av att ukrainarna är privilegierade och behandlas annorlunda.

Europaparlamentet stöder förslaget från EU-kommissionen att bevilja jordbruksvaror från Ukraina ett undantag från tullreglerna i ytterligare ett år.

Samtidigt avvisar en klar majoritet i parlamentets handelsutskott en rad restriktioner som kunde ha begränsat åtkomsten.

Undantaget gäller till juni nästa år.

Europeiska bönder, särskilt i Polen, har länge protesterat mot att billiga jordbruksprodukter från Ukraina översvämmar marknaden. (NTB)

Det är svårt att förstå hur EU kan fatta ett beslut som redan har skapat så mycket friktion. Ukraina är helt beroende av goodwill från Polen. De har nu en premiärminister som är mer pro-Bryssel än pro-nationell, men även för Donald Tusk finns det gränser. Han kan inte tolerera någonting.

Några demonstranter hamnade i sammandrabbningar med polisen utanför nationalförsamlingen i huvudstaden och polisen använde pepparspray mot vissa på grund av vad de kallar fysisk aggression.

Bönderna blåste i horn, kastade rökbomber och fyrverkerier och tände brasor när några samlades utanför premiärministerns kontor i Warszawa, medan andra använde sina traktorer för att blockera motorvägar över hela landet.

– Jag vill producera hälsosam mat, men vi importerar produkter av lägre kvalitet än vår som vi inte kan konkurrera med prismässigt, säger demonstranten Jan Kepa till AFP.

Polska bönder har också sedan februari blockerat flera gränsövergångar till Ukraina för att protestera mot vad de anser vara orättvis konkurrens från ukrainska varor. EU skrotade tullarna på ukrainsk import till följd av den ryska invasionen 2022.

Polens premiärminister Donald Tusk kommer att ha ett möte med företrädare för bönderna på lördag. (NTB)

Det är nästan så att man misstänker EU för att ha ett horn i sidan på polackerna och hysa en önskan att vilja tukta dem.