Nyheter

Kurserna på flera europeiska börser faller efter att Israel lovat svara på Irans raketattack i helgen.

Luftförsvarssystem förstörde de flesta av de missiler som avfyrats av Iran, och Teheran sa att ”ärendet kan anses avslutat”.

Israels arméchef, general Herzi Halevi, antydde under ett tal till trupperna vid militärbasen Nevatim att Israel Defense Forces (IDF) kommer att svara, skriver The Telegraph.

– Den här uppskjutningen av så många (iranska) missiler, kryssningsmissiler och UAV in i staten Israels territorium kommer att mötas av ett svar.

Priserna på FTSE 100 har sjunkit efter att Israel lovade att svara på Irans raketattack i helgen.

Storbritanniens ledande aktieindex har fallit 1,5 procent efter att de israeliska toppledarna sa att landet inte hade något annat val än att svara på Teherans attack, som skickade mer än 300 raketer in i israeliskt territorium.

FTSE 250-index har fallit med hela 1,6 procent, medan Dax-index i Tyskland har fallit med 1,5 procent och Cac 40-index i Frankrike har fallit med hela 1,8 procent.

Bakgrunden är rädslan för att den växande spänningen i Mellanöstern skulle kunna störa globala leveranskedjor.

Oljan klättrade tillbaka över 90 dollar per fat efter att ha nått sex veckors högsta förra veckan, trots att utrikesminister Cameron och USA:s president Joe Biden uppmanade Israel att visa återhållsamhet. Det har sedan dess sjunkit tillbaka till under 90 pund.

Men det stigande oljepriset hindrade inte Oslobörsen från att också uppleva en nedgång. På måndagen föll huvudindex med 1,04 procent och börsfallet fortsatte efter öppettider idag. NTB rapporterar ett fall med 0,75 procent klockan 09.37.

– Det som händer i Mellanöstern är särskilt sårbart för oljeexport, eftersom den mesta globala oljeexporten går genom Hormuzsundet. Iran har tidigare attackerat fartyg där, säger portföljförvaltaren Anders Johansen på Danske Bank till E24.