Ur flödet/i korthet

Under intryck av Israels och USA:s kraftfulla försvar mot drönarna och de ballistiska missilerna från Iran är det förståeligt att den verkliga historien bagatelliseras eller glöms bort. Man är imponerad av Israels effektiva luftförsvar som i samarbete med USA, Storbritannien, Frankrike och Jordanien lyckats eliminera 99 procent av drönarna och missilerna – i många fall innan de nådde israeliskt territorium. Endast ett offer rapporteras – en sjuårig muslimsk beduinflicka som skadades allvarligt i södra Israel.

Men varför skedde attacken överhuvudtaget? Det är den verkliga frågan.

När Joe Biden i fredags fick frågan om vad han hade att säga angående ryktena om en iransk attack svarade han med ett ord: ”Don’t” – låt bli. Dagen efter gick den iranska prästerliga regeringen till attack. Så mycket respekt för den nuvarande amerikanska administrationen har världens terrorister, och man förstår de långskäggiga ligisterna i Teheran.

Som den republikanske senatorn Ted Cruz förklarar situationen:

”Iran har omringat Israel och har attackerat våra israeliska allierade från nästan alla fronter i månader. De har inlett attacker från Syrien, Irak, Jemen, Västbanken, Hizbollah-kontrollerade Libanon och naturligtvis från Hamas-kontrollerade Gazaremsan. Och nu har de eskalerat genom att attackera direkt från Irans territorium. Dessa attacker har möjliggjorts och finansierats av politiska beslut fattade av Joe Biden … som har låtit uppskattningsvis 100 miljarder dollar strömma in i Iran sedan 2021. Amerikaner och israeler har gjorts katastrofalt mer sårbara av denna politik.”

Som Donald Trump har påpekat upprepade gånger, hade Iran inte de ekonomiska resurserna att föra krig medan han var president eftersom han genomdrev hårda sanktioner mot prästerskapet. Samma uppfattning delas av general Anthony Tata, som säger att Iran aldrig skulle ha attackerat om Trump fortfarande var president. Tata var rådgivare till det amerikanska Försvarsdepartementet medan Trump satt i Vita huset.

Tata tror också att Israel nu kommer att slå tillbaka mot Iran, oavsett vad den amerikanska regeringen kan tänkas uppmana den israeliska regeringen att göra.

Ordföranden för Zionist Organization of America, Morton Klein, uppmanar Israel att förstöra Irans kärnkraftsanläggningar och USA att omedelbart återinföra sanktionspolitiken från Trump-eran.

Nu väntar man spänt på hur Israel kommer att reagera. Biden uppmanar den judiska staten att deeskalera. Frågan är om det gör intryck på Israel, som har varit under konstant och oprovocerad attack från Iran och dess ombud i decennier. Mycket tyder på att Israel kommer att slå tillbaka hårt. Som svar på den iranska attacken säger premiärminister Benjamin Netanyahu att när en fiende skadar Israel kommer Israel att skada fienden.

Som Fox News kommentator Mark Levin påpekar har Israel kärnvapen, och han tar upp möjligheten att de kommer att användas om staten hotas av förintelse.

Levin pekar på en annan viktig nyhet i samband med de iranska flyganfallen, nämligen att flera arabstater i praktiken har ställt sig på Israels sida.

Förutom Jordanien – som Iran hotar att erövra – gäller det bland annat de arabiska gulfstaterna. Dessutom, noterar Levin, har inte ett pip hörts från länder som Egypten och Saudiarabien, som hatar Iran och är lika inställda på att besegra terroristerna som Israel är.

Huvudslutsatsen från de senaste dagarnas händelser måste vara att eftergivenhet och försök att ställa sig in hos barbarer leder till krig. Man trodde att Väst hade lärt sig den läxan redan 1939.