Nyheter

På fredagseftermiddagen satte okända personer eld på dörren till en synagoga i Oldenburg. Grannarna kunde snabbt släcka elden och skadorna blev små. Den tyska allmänheten är dock förskräckt och polisen har ökat säkerheten vid synagogan.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser (SPD) och Niedersachsens inrikesminister Daniela Behrens (SPD) fördömer båda händelsen, som Faeser kallar en avskyvärd attack mot judar, rapporterar det regionala offentliga tv-bolaget Norddeutscher Rundfunk (NDR). Den tyska utbildningsministern Julia Willie Hamburg (De Gröna) säger att det är en manifestation av antisemitism och uppmanar alla att stödja och skydda det judiska samfundet.

Ingen har gripits i fallet och det fanns uppenbarligen inga ögonvittnen till brandattacken, som polisen tror ägde rum vid 17-tiden på fredagen medan synagogan var tom, enligt Der Spiegel. Polisen genomför en omfattande utredning och den inhemska säkerhetstjänsten är också involverad. Människor i ett närliggande kulturcentrum såg lågorna och ingrep snabbt för att släcka elden.

Politiker och företrädare för religiösa samfund i Tyskland är förskräckta och har unisont fördömt brandattentatet. Föreningen mot antisemitism och antisionism i Oldenburg vakade över synagogan på fredagskvällen, enligt den tyska nyhetstidningen.

Brandattacken sker mot en bakgrund där 28 israeliska ambassader har stängts tillfälligt på grund av hot från Iran, som nu befaras förbereda en attack mot israeliska mål.

Attacken i Oldenburg understryker hotet från antisemitiska krafter i Europa, som i en sådan atmosfär kan känna sig kallade till aggression mot judiska mål här.