Kommentarer

Många har länge haft en illavarslande föraning om att EU mer och mer börjar likna något skrämmande som de känner sedan tidigare: Sovjetunionen. EU-makterna är också medvetna om att denna likhet kan vara skrämmande. Därför finns det relativt lite information om Altiero Spinelli i europeiska mainstreammedia.

Spinelli, född 1907, är EU:s fader. Före andra världskriget var han aktivist i det italienska kommunistpartiet, och därför fängslades han av Mussolini-regimen på ön Ventotene, där han 1941 skrev ett verk kallat Ventotene-manifestet.


Altiero Spinelli. Foto: Wikimedia Commons

Efter kriget grundade han European Federalist Movement, och år 1984 utarbetades den så kallade Spinelli-planen, på basis av Ventotene-manifestet. År 1993, det vill säga med antagandet av Maastrichtfördraget, blev Spinelliplanen ett slags ”konstitution” för ett enat Europa. Sedan uppkallades Europaparlamentets huvudbyggnad efter honom.

Som en sann marxist-kommunist var han emot religion. I sitt manifest skrev han att:

”Tanken är att skapa en federal stat som står på egna ben och har en europeisk armé istället för nationella arméer. […] Vi måste äntligen sätta stopp för ekonomisk självförsörjning, som är ryggraden i totalitära regimer.”

Han skrev också detta:

”Utan att lösa den första uppgiften, som är det slutliga avskaffandet av de gränser som delar Europa i suveräna stater, kommer alla framsteg bara att vara en illusion.”

Han var också en anhängare av planekonomi och en fiende till den fria marknaden, vilket enligt honom får ”den breda massan att bli upphetsad av känslan av frihet som privat egendom ger”.

Om den fria marknaden skriver han vidare:

”Den borde i och för sig avskaffas eller drastiskt begränsas, beroende på dagens behov. […] Det är bara eliten som vet och förstår bäst vad som kommer att vara rätt för massorna.”

I 30 år har Spinelli-manifestet angett riktningen för utvecklingen, och motiverat behovet av att utöka integrationen. Dessa avsikter genomförs i synnerhet av Spinelli Group, som inrättades av Europaparlamentet år 2010. I Spinelli Group ingår välkända figurer tillsammans med kommunister och barn från 1968 års revolution, som Joschka Fischer, Guy Verhofstadt och Daniel Cohn-Bendit.

Det är just Spinelli-gruppen som har utarbetat ett betänkande om ändringen av fördragen och fastställt riktningen för överföringen av beslutsfattande områden från nationella stater till europeisk nivå. Det handlar inte längre om federalisering, utan om en stark centralisering. Den 25 oktober 2023 antog Europaparlamentets konstitutionella kommitté utkastet till fördragsändringar.

De viktigaste ändringarna som ingår i dokumentet som sedan antogs onsdagen den 22 november 2023, är avskaffandet av principen om enhällighet vid omröstning i EU-rådet, som ändras till 55 procent kvalificerad majoritet, som måste representera minst 65 procent av EU:s befolkning ( i praktiken kommer de folkrikaste länderna att vara de viktigaste, som Tyskland och Frankrike.)

Fördragsändringarna inkluderar 625 korrigeringar inom 65 områden, och överföring av beslutsfattande områden från medlemsstatsnivå till EU-nivå, vilket skapar två nya exklusiva EU-beslutsområden; inom miljöskydd och biologisk mångfald. Detta förslag förutsätter en utvidgning av så kallade delade beslutsområden, som kommer att omfatta nya områden: utrikes- och säkerhetspolitik, inrättandet av en gemensam europeisk armé och ett avskaffande av staters möjlighet att bestämma över sina egna gränser, folkhälsa, utbildning, civilt försvar och klimat, och inte minst en penningpolitik fastställd av Europeiska centralbanken: med en gemensam skatt och införande av eurovaluta i alla EU-länder.

Det är gemensamma beslutsområden, men i praktiken måste allt styras och beslutas centralt. Det innebär med andra ord att medlemsländerna kommer att förlora autonomi på dessa områden.

Kommunisternas dröm kan snart bli verklighet.

Spinellis Ventotene-manifest är fortfarande så viktigt som inspirationskälla och vägledning för EU att det nämns högst upp på första sidan av de senast antagna dokumenten om fördragsändringar.

Kommer EU att bli en europeisk superstat? Svaret är ja. I synnerhet kan införandet av digitala pengar och skapandet av en gemensam EU-armé disciplinera undersåtarna tillräckligt mycket för att den kommunistiska drömmen ska kunna manifesteras. Endast folkliga uppror kan stoppa denna utveckling.

Altiero Spinelli dog den 23 maj 1986, men hans ande lever vidare.

Den polske historikern, publicisten, filosofen och författaren Krzysztof Karon har gjort en kortfilm om Spinelli (den är på polska, men är textad på engelska):

Les også