Nyheter

Chilo Martinez, en illegal migrant som greps när hon städade hemma hos dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S), har tilldelats skadestånd på totalt 127 000 kronor av det städbolag som anlitade henne.

Det hela började strax före jul 2021 när polisen kallades till Magdalena Anderssons villa i Nacka efter att ett inbrottslarm utlösts av misstag av städpersonalen. Det visade sig att städaren var en efterlyst illegal invandrare, vilket ledde till en stor skandal och en serie av händelser som följde.

Martinez, som sedan blev utvisad ur Sverige, valde att inte lämna saken utan rättvisa. Med hjälp från Syndikalisternas fackförbund SAC och genom att åberopa en lag från 2013 som fastslår att även illegala invandrare har rätt till skälig lön för sitt arbete, stämde hon vd:n för städbolaget. Trots upprepade kallelser till domstolen valde vd:n att inte närvara, vilket ledde till att rätten underkände hans frånvaro och beslutade i enlighet med Martinez yrkanden.

Martinez tilldömdes 81 900 kronor i utebliven lön enligt kollektivavtalsnivå och semesterersättning, samt ett skadestånd på 45 000 kronor. Dessutom måste städbolaget bekosta motpartens rättegångskostnader på totalt 309 456 kronor.

För Martinez handlade det dock inte bara om pengar. Hon förklarade för Expressen att hon drev målet av principskäl, för att visa att även papperslösa har rättigheter i Sverige och för att kämpa för bättre villkor för alla i hennes situation. Det var ett steg mot att göra det känt att oavsett legal status, så ska rättvisa och respekt ges åt alla som arbetar i Sverige.