Nyheter

Förra året fanns det stora förhoppningar på den ukrainska sommaroffensiven. Den körde fast, och man fick vänta på våren. Nu är våren och nu är det istället ryssarna som är i farten. Den ukrainska ledningen försöker förhindra att paniken bryter ut, men när de pratar om taktiska reträtter förstår alla vad det betyder.

De har tagit städer som ukrainarna erövrade under offensiven förra året: Vi minns Robotyne i Zaporizhzhya-regionen. Nu har den fallit och det klingar illa. I norr har de tagit tio städer, många små, men också Vovtshansk som hade 20 000 invånare.

– Situationen är oerhört svår. Fienden intar positioner på gatorna i staden Vovchansk, skriver den lokala polischefen Oleksiy Charkivskij på Facebook.

”Extremt svår” är ord som inte har använts tidigare. De antyder att fronten kan falla.

Ryssarna har öppnat fronten i norr så att ukrainarna måste sprida sina styrkor på en ny del av fronten. Ryssarna angriper dem på deras mest sårbara punkt: Bristen på manskap.

Man försöker att skriva om situationen utan att tala om reträtt:

Tillkännagivandet om striderna kom en dag efter att Ukrainas försvarsledning sa att de hade dragit tillbaka styrkor från vissa områden nära staden.

Stormangrepp
– I vissa sektorer i området Lukjantsi och Vovtshansk har enheterna flyttat till mer gynnsamma positioner som en konsekvens av fiendens eld och stormangrepp, heter det i uttalandet från generalstaben.

Syftet var att rädda soldaternas liv och undvika offer. (NTB)