Nyheter

BBC:s nyhetsankare Helena Humphrey frågade en misstrogen talesman för IDF, Jonathan Conricus, om IDF kunde ha varnat civila i Gaza innan man slog till för att befria gisslan. Conricus försökte förklara att det då inte skulle ha funnits någon att befria: Gisslan skulle ha dödats. Av samma civila som höll dem fångna.

”Skulle det ha funnits en varning till de civila [Gazaborna] för att de skulle ta sig ut i tid?” frågade BBC:s ankare Helena Humphrey IDF:s tidigare talesman Jonathan Conricus under en intervju nyligen.

”Naturligtvis kan vi inte förvänta oss att Israel ska varna inför en räd för att frita eller rädda gisslan, för då skulle terroristerna döda gisslan, och det skulle motverka syftet”, svarade han.

Medierna fokuserar på civila dödsoffer utan att ställa frågor. Cornicus var tvungen att berätta för BBC:s nyhetsankare varför det fanns så många civila dödsoffer.

”… den israeliska gisslan hölls och fängslades av palestinska civila i ett palestinskt civilt område, och hur beklagligt det än är med förluster av människoliv, så tror jag att vi måste undersöka vilka det egentligen är som fängslade dessa israeliska civila i åtta månader? Varför gjorde de det? Vilken roll spelade det omgivande samhället och de hundratals, om inte tusentals, palestinier som säkert var medvetna om att dessa israeliska gisslan hölls mitt ibland dem, och varför var de medskyldiga till Hamas?” frågade han.