Nyheter

Den amerikanska delstaten Louisiana har antagit en lag som tillåter kirurgisk kastrering av pedofiler som dömts för brott som våldtäkt och incest mot barn under 13 år. Om guvernör Jeff Landry undertecknar lagförslaget kommer Louisiana att bli den första amerikanska staten att tillåta kastrering.

Lades fram av demokrat

Från och med idag har en handfull stater öppnat upp för kemisk kastrering av sexualförbrytare. Louisiana är den första delstaten att ta steget och tillåta kirurgisk kastrering.

Lagförslaget fick ett överväldigande stöd i båda republikanskt dominerade kamrarna. Motståndet mot lagförslaget kom främst från demokrater. Det var dock en demokrat – senator Regina Barrow – som lade fram lagförslaget.

Avskräckande

Guvernör Landry, som tidigare har stött ett antal hårdare lagar, tros med stor sannolikhet underteckna lagen. Om så är fallet kommer det att innebära en betydande åtstramning jämfört med stater som Kalifornien, Florida och Texas där kemisk kastrering – undertryckande av testosteronproduktion genom medicinering – är tillåten men sällan utövas.

Regina Barrow säger att lagförslaget riktar sig till personer som dömts för allvarliga sexuella övergrepp som våldtäkt och incest mot barn under 13 år och är tänkt att fungera som ett avskräckande medel:

– Vi pratar om fall där bebisar utsätts för övergrepp. Det är oförlåtligt. Även om kastrering förknippas med män, menar Barrow att lagen även kan tillämpas på kvinnor. Hon betonade också att straffet kommer att dömas ut i varje enskilt fall och efter domarnas bedömning.