Nyheter

På söndagskvällen klockan 23 hade alla vallokaler i Europa stängt, och de första resultaten från rösträkningen i Sverige kunde presenteras.

Innan de preliminära siffrorna offentliggjordes, genomförde SVT sin sedvanliga vallokalsundersökning. Den visade att Socialdemokraterna var det största partiet och skulle behålla sina fem mandat, medan Miljöpartiet gjorde stora framsteg och Sverigedemokraterna tappade mark.

Enligt de första officiella, preliminära siffrorna klarar Liberalerna precis spärren med 4,3 procent, vilket innebär att partiet behåller sitt enda mandat.
Miljöpartiet har skrällt i valet till EU-parlamentet. I Stockholms stad blir man största parti med 20,6 procent av rösterna, enligt preliminära siffror. I länet så väl som på det nationella planet blir MP det tredje största partiet.

Även Vänsterpartiet går starkt framåt både i huvudstaden och i hela landet. I Stockholms län ökar partiet från 7,7 procent till 11,6 procent. Socialdemokraterna och Liberalerna får också bättre siffror i gårdagens EU-val jämfört med för fem år sedan. M får fler röster på riksplanet, men backar i Stockholm. Sverigedemokraterna backar för första gången någonsin i ett val. I länet går partiet från 11 procent till 9,6 procent.

Socialdemokraterna blir största parti på nationell nivå med 25,1 procent, vilket är bättre än SVT:s Valu och förbättrar resultatet från förra valet då partiet fick 23,5 procent. Moderaterna kommer därefter och går också framåt med 17,3 procent, jämfört med 16,8 procent för fem år sedan.

Det preliminära resultatet visar att Vänsterpartiet får 11,1 procent, Centerpartiet 7,2 procent och Kristdemokraterna 5,7 procent.

Med dessa resultat förlorar Kristdemokraterna ett mandat till Vänsterpartiet, medan övriga partier behåller sina mandat i parlamentet.

– Vi är det parti som ökar mest av alla, vi gör ett kanonval, säger Vänsterpartiets nygamla EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt från scenen efter resultatet, enligt TT.