×

Svarta tavlan

Tyskland kämpar för att attrahera afrikanska kvalificerade arbetare. Det uppger den tyska internationella radio- och tv-organisationen Deutsche Welle (DW).

Grace Ochieng (inte hennes riktiga namn) påbörjade visumansökan för ett år sedan för att komma till Tyskland och studera. ”Och sedan började visumgalenskapen”, säger hon.

Hon talade redan tyska, men det hjälpte inte den 26-åriga kenyanskan att navigera i den tyska byråkratins labyrinter.

Trots att hon hade ett stipendium för sina studier i internationella relationer, ett bekräftat studentjobb och en mapp full med dokument tog det henne två månader att få sitt visum.

”Det borde inte vara så. Det påverkade mig och inledningen av mina studier. Visumprocessen innebär att vissa människor inte kan komma hit”, säger hon.

Teresia Träutlein kom till Tyskland 2007 som au pair. Idag driver Träutlein en vårdbyrå nära Heidelberg tillsammans med sin man. De sysselsätter över 20 afrikanska vårdarbetare och praktikanter.

”Just nu hjälper vi en grupp från Kenya att komma till Tyskland. Vi har fastnat på grund av byråkratin kring att få visum”, säger hon till DW.

Tyskland behöver mellan 288.000 och 400.000 utländska kvalificerade arbetstagare varje år, enligt en studie från 2024 utförd av Bertelsmann Institute, baserad på uppskattningar från Tysklands institut för sysselsättningsforskning (IAB).

Utan denna invandringstakt kommer Tyskland att stå inför en betydande arbetskraftsbrist 2040.

Sedan juni 2024 har Tyskland utfärdat det så kallade Opportunity Card. Detta är ett visum som gör det möjligt för kvalificerade arbetstagare från länder utanför EU att komma till Tyskland utan ett befintligt arbetsavtal och ansöka om ett jobb från början.

Kraven är bland annat minst två års yrkesutbildning eller en universitetsexamen och grundläggande kunskaper i tyska eller engelska.

Tyskland har också tecknat ett migrationsavtal med Kenya 2024 för att attrahera kvalificerade arbetstagare, särskilt inom vård- och hotellbranschen.

Den nuvarande förbundskanslern Olaf Scholz sade vid undertecknandet att Kenya hade ”ett otroligt antal IT-experter”.

Kenya är hittills det enda afrikanska land som Tyskland har tecknat ett sådant migrationsavtal med, men fram till slutet av 2024 hade endast 90 kenyanska sjuksköterskor kommit till Tyskland på detta sätt.

Under 2022 beviljade Tyskland totalt 50.815 visum till alla afrikaner, varav 20.545 (40%) var för arbetskraftsändamål, inklusive akademiker, högkvalificerade arbetare, praktikanter, au pairer och volontärer.

Men från Afrika söder om Sahara utfärdades endast 22 668 visum, varav 7 966 (35%) var för arbetskraftsändamål.

”Visumet är det största problemet”, säger Khadi Camara från German-African Business Organisation till DW.

”Det är mycket relevant att ta hänsyn till det politiska klimatet i Tyskland, inte bara när det gäller hur angelägen regeringen är att ta hit människor, utan också om Tyskland faktiskt kan bli ett nytt hem för kenyaner och ghananer”, säger Camara och tillägger att ”vi kan inte ignorera rasism. Den tyska regeringen måste ta tydlig ställning för att människor är välkomna här.

Camara säger att Tyskland måste inse att man konkurrerar med andra om kvalificerad arbetskraft: ”Globala allianser bryts ner just nu, så vi måste leta efter nya partners. Många av dem finns på den afrikanska kontinenten.”

För tyska företag som Teresia Träutleins agentur är det viktigaste att byråkratiska hinder undanröjs.

Hon och hennes man försöker förenkla processen med att ta in nya medarbetare från Kenya och har beslutat att starta en privat språk- och sjuksköterskeskola där.

”Vi är ett litet företag, men vi har ett mål: att bekämpa arbetslösheten i Kenya och få den arbetskraft vi behöver till Tyskland”, säger hon till Deutsche Welle.