×

Nyheter

Asylsökande som får avslag på sin asylansökan i Storbritannien kommer att skickas till ”återvändarcenter” i tredje land i väntan på utvisning.

Detta enligt planer som Labourregeringen arbetar med.

För premiärminister Keir Starmer är detta ytterligare ett sätt att försöka ta i med hårdhandskarna mot illegala invandrare. Han bekräftade också att den brittiska regeringen för samtal med andra länder om att inrätta ett sådant system, enligt The Telegraph.

På hemmaplan har Starmer det kämpigt. Konservativa britter har liten tilltro till hans nya planer för att minska massinvandringen och anser att åtgärderna är för få och för svaga.

Samtidigt är vänstern och ideella organisationer upprörda och anklagar Starmer för att ignorera de mänskliga rättigheterna för ”utsatta” asylsökande.

Länderna i fråga är okända, men Starmer gjorde uttalandet under ett besök i Albanien. Albanien har redan ett sådant avtal med Italien.

Vid en presskonferens med Albaniens premiärminister Edi Rama sade Starmer att ”ja, vi för samtal med ett antal länder om återvändandecenter” och att han trodde att detta kunde vara en ”verkligt viktig innovation”.

Tidigare under dagen sade Starmer till pressen att en sådan åtgärd inte skulle vara en ”silver bullet” för att bekämpa illegal invandring, men att det skulle vara bra att ha den ”i arsenalen”.

Tory-ledaren är skeptisk:

Kemi Badenoch sa att införandet av ”returcentra” inte skulle stoppa båtmigranterna över kanalen och varnade för att planen var ”svagare” än Tories Rwanda-plan, som Labour skrotade.

Badenoch skrev på X:

”Människor kommer fortfarande att pröva lyckan, eftersom de vet att de kan stanna i Storbritannien om de får asyl, så det kommer inte att ta bort asylhotellen i Storbritannien. Vi lämnade Labour en verklig avskräckande effekt. Detta är svagare än Rwanda-planen och kommer inte att fungera.”

”Återvändarcentren” kommer att skilja sig från Tory-partiets Rwanda-plan, eftersom människor bara kommer att flyttas till ett tredjeland efter att deras asylansökan har avslagits. Detta innebär att de kommer att stanna kvar i Storbritannien, kanske i många år.

Detta öppnar upp möjligheten för lobbyister att kräva uppehållstillstånd på så kallade humanitära grunder, särskilt i de fall där barn är inblandade.

Enligt Rwanda-planen skulle människor omplaceras omedelbart vid ankomsten till Storbritannien, och asylansökningar skulle behandlas i lugn och ro medan de illegala invandrarna var långt borta.