×

Nyheter

När Rapport-redaktionen skulle förmedla nyheten om fredagens mordbrandsattack mot synagogan i Melbourne, visade skylten istället att det handlade om en attack mot en moské.

Under fredagskvällen inträffade en attack mot den judiska synagogan i Melbourne, Australien. En 34-årig man greps av polis efter att ha hällt brinnande vätska över dörren till synagogan, där ett tjugotal personer samlats för att fira shabbat. Personerna i synagogan räddade sig genom att fly ut genom en bakdörr. Document rapporterade om händelsen.

Tände eld på synagoga i Melbourne

Men när SVT under gårdagen skulle göra detsamma, valde de att ändra fakta: i Rapports nyhetssändning klockan 19.30 var det enligt bildtexten inte en synagoga som attackerades, utan en moské. Den lästa texten angav dock helt korrekt att attacken skedde mot en synagoga.


Foto: Skärmdump video SVT/Rapport

I den sena sändningen klockan 21.00 var inslaget helt bortplockat.

Reaktionerna i sociala medier har inte låtit vänta på sig och tittare frågar sig varför redaktionen inte valt att faktagranska, ändra eller dementera:

”Upprörande ’Fake news’: I Melbourne, Australien har några satt fyr på entrén till en synagoga, medan personer befann sig därinne. Men den svenska statskontrollerade televisionen skildrar det som en ’attack mot en moské’. Det är inte någon tillfällighet eller något misstag att SVT beter sig så.”

”Häromdagen skedde en attack mot en synagoga i Melbourne. Är det en semestervikarie på SVT som inte kan skilja mellan en synagoga och en moské?”

”Heja @svtnyheter och Rapport-redaktionen i synnerhet. Ni kallade just mordbranden mot 20 judar inklusive små barn för en ’moskéattack’.”

”SVT avslöjade med att ljuga igen. Det var en attack mot en synagoga.”

Under fredagen och lördagen inträffade flera antisemitiska attacker, bara i Melbourne. En grupp på cirka 20 personer stormade och vandaliserade en israelisk restaurang, en affärslokal vandaliserades och i en del av staden sattes bilar i brand och sprayades med antisemitisk graffiti.

En svensk skattebetalare betalar (som mest) 1.249 kronor i obligatorisk public service-avgift för inkomståret 2025, vilket ger SVT (TV), SR (Sveriges Radio) och UR (Utbildningsradion) ungefär 10,5 miljarder kronor att dela på.