
Forskarna analyserade data från 16 stora studier som involverade tusentals människor och fann att de med låga nivåer av D-vitamin hade en signifikant ökad risk för kognitiv nedgång.
Studien visade att personer med nivåer under 20 ng/ml, vilket rekommenderas av läkare, hade cirka 33 procents högre risk att utveckla demens eller Alzheimers sjukdom.
Men de med ännu lägre nivåer, under 10 ng/ml, hade en ännu större risk, nästan 50 procent högre för demens och 51 procent högre för Alzheimers.
Forskarna tror att låga nivåer av D-vitamin kan påverka hjärnan genom att störa kalciumbalansen i nervcellerna, vilket kan leda till åldrande och skador på hjärnan.
D-vitamin hjälper hjärnan genom att avlägsna skadliga proteiner som är kopplade till Alzheimers, reglera kalcium i nervcellerna och skydda hjärncellerna från skador.
I vanliga fall bildar kroppen D-vitamin från direkt solljus på huden eller absorberar det från livsmedel som mjölk, äggulor, nötlever, svamp och fet fisk som lax och makrill.
Experter säger att resultaten understryker vikten av att upprätthålla hälsosamma vitaminnivåer, särskilt hos äldre vuxna, som är mest utsatta för både brist och kognitiva störningar.
Forskningen bevisar inte att D-vitamintillskott förebygger demens, men den tyder starkt på att det kan vara avgörande att undvika brist för att skydda hjärnan.
Andra studier har också visat att D-vitamin skyddar hjärnceller, reglerar nervtillväxt och gener som är viktiga för hjärnans funktion.
Professor Angus Dalgleish i London är en av världens ledande cancerspecialister. Han har i årtionden dokumenterat att höga nivåer av D-vitamin i kroppen är avgörande under cancerbehandling och för att stärka immunförsvaret mot sjukdomar i allmänhet.