Nyheter

DN: s redaktion anser att valet i USA är avgörande för planetens framtid. Inget mindre. Detta är den typ av perspektiv som tidigare förknippades med sekter.

DN 2/11 2020. Valutgången på tisdag kan bli avgörande för framtiden. Inte bara i USA, utan för livet på planeten.

DN tror på en frälsningsdoktrin som i verkligheten är att påskynda Sveriges undergång. USA har inte råd med ett grönt skifte mitt i en koronatid. Inte heller Västeuropa och Sverige. Klimatsektorn kommer dock att öka takten. DN hyllar Biden.

Enligt Rolling Stone Magazine har Biden ”den överlägset mest ambitiösa klimatplan som någonsin har presenterats av en presidentkandidat”. Och han har lovat att USA kommer att ta på sig ledartröjan i klimatarbetet om han blir president.

USA har inte råd med det. Inget industrisamhälle har råd att koppla bort den huvudsakliga energikällan. Sedan går det till skogen.

Den mest förnuftiga politiker på decennier framställs som galen.

Valet handlar om ifall det ska fortsätta så eller om världens största ekonomi ska återta rollen som en seriös aktör på den globala arenan. Landar det i fyra år till med Trump ”blir USA en icke-spelare”, enligt landets chefsförhandlare vid klimattoppmötet i Paris.

Parisavtalet är en modell för Kina och kommer att göra Kina till en världshegemon. Västeuropa anpassar sig till den nya situationen.