Kommentarer

 Enligt uppgifter i dagstidningen ”Der Standard” och östrrikisk TV  inleddes den troligen samordnade terroristaktionen vid 20-tiden under måndagskvällen då skottlossning utbröt i området nära Schwedenplats i centrala Wien. De följdes av ytterligare skottlossning på fem andra platser i centrala Wien. Utanför den närliggande Synagogan och det judiska kultrurcentret på Seitengasse, sköt en terrorist vilt omkring sig mot både människor och bilar. Synagogan och det judiska kulturcentret var stängda vid tidpunkten för attentaten men rabbinen Schlomo Hoffmeister befann sig i närheten och säger till TV att han hörde minst hundra skott och att han även försökte ta några bilder på skytten innan han flydde för att sätta sig i säkerhet. Polisen var snabbt på plats och lyckades efter en snabb jakt hinna upp och skjuta ihjäl terroristen vid S:t Ruprechtkyrkan som ligger strax intill. 

Det är oklart om det rör sig om 6 terrorister eller färre, som isåfall sprungit  mellan de olika platserna och avlossat sina skjutvapen. Vid halvtretiden i morse hade man lyckats gripa en av dem. Inrikesminister Nehammer uppmanade alla wienare att stanna inomhus och undvika offentliga platser medan jakten pågick. De som befann sig utomhus sökte skydd i portar och hotellreceptioner. Flera teatrar, som hållit stängt på grund av Corona-pandemin, öppnade sina portar för att släppa in folk som sökte skydd i den osäkra situationen. Polismyndigheten uppmanar alla som eventuellt blivit vittne till attentaten, och eventuellt filmat händelserna och de skottskadade med sina mobiltelefoner att inte publicera dem på sociala medier, utan istället höra av sig till polisen och föra över filmerna till dem. Förutom den dödade civilpersonen och terroristen skottskadades  minst 15 personer. Fem av dem befinner sig i ett kritiskt tillstånd. En tillhör den polisstyrka som var först på plats vid Schwedenplatz.  

Terroristerna var tungt beväpnade med diverse automatvapen och Kalashnikovgevär vilket enligt den österrikiske terrorexperten Nicolas Stockhammer tyder på att det rör sig om en välplanerad aktion, och inte något ”spontanangrepp” vilket är utmärkande för många terrordåd med knivar och machetes.

 Under skottlossningarna spreds enligt uppgift flera videofilmer som visade beväpnade män som sprang runt i innerstaden och sköt vilt omkring sig. På en av filmerna syns polismannen som sköts ned på Schwedenplatz. Från ett fönster hörs en upprörd person skrika ”Ditt förbannade djävla as!” till en av terroristerna.

Förbundskansler Sebastian Kurz framträdde under kvällen i österrikisk TV medan jakten ännu pågick och sa bl.a: ”Österrike upplever väldigt svåra timmar just nu. Vi har fallit offer för ett vidrigt terrorangrepp i vårt lands huvudstad, ett angrepp som pågår just nu. Vi känner ännu inte till  bakgrunden till detta attentat. Men med tanke på att skottlossningen ägde rum i anslutning till Wiens Synagoga kan vi naturligtvis inte utesluta ett antisemitiskt motiv”.

Skotten vid Synagogan i Wien väcker minnen till liv om det attentat den utsattes för sommaren 1981. Den gången angrep två palestinier från den så kallade Abu-Nidal-gruppen judar utanför Synagogan med handgranater och maskingevär vilket kostade två människor livet och 18 skadades, varav tre var barn. 1985 utsattes återigen den judiska församlingen för ett terrorattentat. Även denna gång låg den palestinska Abu-Nidal-gruppen bakom attentatet. Det utspelade sig på Wiens flygplats Schwechat vid passagerarkön framför det israeliska flygbolaget EL-AL:s kontor. Under attentatet och den efterföljande jakten på förövarna dog tre civilpersoner och en av terroristerna. De övriga två greps och dömdes senare till kännbara straff. En av dem, Tawfik Ben Ahmed Chaovali befinner sig fortfarande i ett av österrikes högriskfängelser.

Förbundskansler Kurz framförde sin tacksamhet till de insatsstyrkor som lyckats döda en av terroristerna. Men flera terrorister är fortfarande på flykt och förbundskanslern försäkrade offrens anhöriga: ”Ni är i allas våra tankar”. Han passade även på att tacka alla internationella politiker för deras stöduttalanden och solidaritet.

Från och med nu hålls alla skolor stängda tills man lyckats gripa terroristerna och sett till att de inte lämnat några sprängämnen efter sig  någonstans i Wien.