Nyheter

Migranter, inte precis førsta klass, på väg inn til Gran Canaria. Människoströmmen går uavbrutit.

Människohandlare tjänar enorma summor på att transportera migranter till västländer som Sverige och Norge. Nu berättar en människohandlare själv hur kunder är indelade i olika klasser, efter hur mycket pengar de har tillgång till.

– Det är lätt att få svenskarna att tro på det du säger. Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig, sier en ledende menneskesmugler i en ny P1-dokumentar.

Dilman är en kurd som har varit i människohandelsbranschen sedan 2015. Han är baserad i Istanbul, och berättar hur han delar upp kunderna efter hur mycket pengar de kan betala.

Han delar in sina kunder i ett klassystem där VIP-kunderna reser bekvämt, med falska handlingar och till och med erbjuds en kort språkkurs innan de reser till Sverige eller något annat europeiskt land.

Överst på stegen hittar vi VIP-kunder, som transporteras till Sverige och Norge på ett mycket lyxigt sätt. Det handlar inte om fullsatta gummibåtar, utan om lyxiga superyachter och eleganta segelbåtar. Vägen framåt går med lyxbilar.

Dilman och hans partners marknadsför bluffen via sociala medier. P1 hänvisar till en av hans reklamfilmer som visar ”flyktingar” ombord på en av båtarna. Så här beskrivs scenen i radiodokumentären:

På filmen ser man glada unga kvinnor, män och barn som sjunger och festar på motorbåten, som ser ut att vara helt ny. Havet ligger blankt under en strålande sol och de ser ut att vara på en semesterresa. En ung kille badar genom att hålla i ett rep och åka efter båten.

– De som vill skicka sina söner med VIP vet att det är värt att betala så här mycket. De betalar tre gånger mer än vanliga kunder, sier Dilman til P1.

– De bor på hotell, har taxi och privatbil som tar dem vart de vill. De äter på restauranger och åker runt som de vill. De har handlingar så att de kan röra sig som de vill. Det är precis som en VIP-lounge på en flygplats.

Naturligtvis tillhandahåller människosmugglarna falska pass och förbereder täckhistorier. Sverige är särskilt eftertraktat och VIP-kunder utbildas så att de kan uppfattas som svenska när de visar upp sina förfalskade pass.

Passen köpt av invandrare som redan har fått uppehållstillstånd i den moraliska supermakten, och som sedan på epideminivå förlorar sina dokument. Priset på ett pass som liknar den falska svensken kan gå upp till 30 000 USD. Då ingick en veckas svenskakurs.

– Sverige är väldigt bra för flyktingar. Många irakier vill flytta dit. Sverige respekterar flyktingar och därför väljer många att åka dit.

Dilman förklarar också att det är väldigt «lätt att få svenskarna tro på det man säger».

– Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig.

Dilman samarbetar med kontakter i Sverige, som hämtar de falska flyktingarna. Gärna i den allra senaste modellen av lyxbilar som Mercedes.

Ingen av Dilmans kunder har någonsin avslöjats i den svenska passkontrollen.

 

P1: Människosmugglarna – Smugglarkungen i Istanbul
Fria Tider: Hur du än ljuger så litar svenskarna på dig