Nyheter

Företagare Tomas Lundberg var kritiskt mot att lärare på hans dotters skola bar hijab när de undervisade eleverna och han skrev då i ett inlägg på sin Facebooksida  – Att han vill att skolan ska vara fri från religiös och politiskt påverkan. Nu döms han för ofredande och förtal och frias samtidigt för hets mot folkgrupp.  Åklagare och polisen lever i en fantasi och skapar rasism menar Toms Lundberg.

Tomas Lundberg skrev i november 2017 ett inlägg  på sin Facebook som kritiserade att lärare på hans dotters skola bar hijab när de undervisade. Lundberg gjorde det väldigt tydligt i sitt Facebookinlägg han inte pekar ut gruppen muslimer utan bara kräver att skolan ska vara politiskt och religiöst neutral, när det gäller undervisande personal.  

I sitt inlägg skriver Tomas Lundberg:
”barnen i min dotters klass 8 på Säckebacksskolan i Ronneby ska inte behöva ha lärare som genom sin skrämmande klädedräkt uttrycker sympati för främmande religiösa åskådningar”. Inte blir det bättre av att islam svårligen kan skiljas från islamism. Daesh ska inte få ny chans i Sverige, Ronneby, Snäckebacksskolan.

Obs att jag inte pekar ut gruppen muslimer utan bara kräver att skolan ska vara politiskt och religiöst neutralt, särskilt
gäller det undervisande personal”.

Tomas  Lundebergs inlägg på Facebook fick polisens ”demokrati- och hatbrottsgrupp”  att reagera och en polisutredning inleddes och det slutade med ett åtal mot Lundberg om ofredande, förtal och hets mot hets mot folkgrupp.  i Maj 2022 dömdes Tomas Lundberg av Blekinge Tingsrätt för ofredande och förtal. Han frias helt från anklagelsen om hets mot folkgrupp. Påföljden blev dagsböter.

Keps och känslor

Bevisningen mot Tomas Lundberg är minst sagt udda. I förundersökningen finns det till exempel med en bild där han bär en Trumpkeps och gör tummen upp.

Bild ur förundersökningsprotokoll

Förhöret med Tomas Lundberg fortsätter lika märkligt som bilden där han bär en Trumpkeps. Förundersökningsledare frågar Tomas flera gånger om han förstår vilka känslor han framkallar när han skriver kritiska inlägg på sin Facebooksida och om han förstår konsekvenserna av det han skriver.

Tomas Lundberg försöker flera gånger förklara i polisförhöret att han eftersträvar ett demokratiskt och sekulärt samhälle. Gång på gång så försöker förundersökningsledarna pressa honom kring att människor kan må dåligt av hans Facebookinlägg  och förundersökningsledare frågar i förhöret om han skiter i hur människors mår av att läsa hans inlägg.

Tvångskurs i islam

I förundersökningen så framkommer det att en av lärarna som bär hijab vill ha 12.000 kronor i skadestånd och att hon vill skicka Tomas Lundberg på en tvångskurs om islam. Den hijabbärande läraren menar att hon påverkades så pass mycket av hans kritiska inlägg att hon hade sömnsvårigheter i över en vecka och att hon i framtiden inte skulle klara av att starta företag. Hon skriver vidare i brevet att Tomas brott är ”okunskap”

Domen dess helhet kan du ladda ner här