Nyheter

En gymnasieskola i Nyköping fick utrymmas och stängas efter att en man från Syrien hotat att komma dit och skjuta ihjäl elever. Nu åtalas en 22-årig syrier för grovt olaga hot.

”Min AK47 e redo för er era fucking svenskar snart kommer skjuta up er o vissa er vem som är svartskallen.”

Skrev den syriske mannen i ett inlägg som publicerades på Instagramsidan tillhörande Kanotgymnasiet i Nyköping. I ett annat inlägg riktat till Nyköpings gymnasium skrev syriern t han skulle komma till skolan efter lovet. Då tog ledningen på Nyköpings gymnasium tog beslut om att stänga skolan på grund av hoten de fått. 

Nu åtalas den 22-årige syriern, som erkänner att det var han som skrev inläggen, för grovt olaga hot. Den syriske 22-årige mannen har erkänt att det är han som skrivit de hotfulla inläggen och säger till sitt försvar att det han skrivit är normalt i hans hemland. 

Under förhör så berättar 22-åringen att han gått på den skolan han utförde hotet mot och att han under sin skolgång utsattes för rasism och att elever på skolan ska ha sagt att muslimer är terrorister till honom. 

Den 22-årige syriern förklarar vidare att han inte förstod att det var olagligt att hota folk på detta vis.

– I mitt hemland, där är det normalt om man säger någonting på media. Men jag visste inte att i Sverige, det… att ni ska ta det seriöst och så, säger 22-åringen i förhör.

Den 22-åringe syriern har fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas.