Nyheter

På onsdag kommer riksdagen att ändra grundlagen och grundlagsändringen har mötts av kritik då konsekvensen blir att journalister kan komma att censureras då de inte längre är möjligt att skriva om hemliga uppgifter inom internationella samarbeten, som till exempel Nato, EU och FN.

Lagförslagen innebär att utlandsspioneri kriminaliseras och förs in i brottsbalken. Det blir därmed straffbart att under vissa omständigheter exempelvis röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat.
2016 kom den första utredningen med förslaget att utlandsspioneri ska bli ett tryck- och yttrandefrihetsbrott. Det blir bland annat straffbart att röja uppgifter som är ägnade att medföra allvarligt men för Sveriges förhållande till andra stater.

Förslaget innebär att det kommer att bli straffbart att lämna uppgifter som kan skada förhållanden mellan Sverige och andra stater. Utlandsspioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift med grund i utlandsspioneri införs som meddelar- och anskaffarbrott i grundlagarna.
Förslaget har fått skarp kritik håll, inte minst från publicister som menar att ändringen kan göra det svårare för journalister att rapportera om Sveriges internationella samarbeten och att upprätthålla meddelarfriheten.

Samnytt har intervjuat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som säger att politikern inte vet vad dom beslutar om.

– Jag känner mest sorg och så är jag lite förbannad också. Sorg eftersom det är ytterst ovanligt att man gör såhär långtgående ingrepp i de grundläggande fri- och rättigheterna och opinionsbildningen, och i det här fallet yttrandefriheten. Förbannad för att många ledamöter inte satt sig in i vad det här innebär egentligen, säger han till Samnytt.