Nyheter

Regeringens förändringar av biståndet innebär att flera länder får kraftigt neddragna bistånd. För Palestina räknas beloppet minska med mellan 40 och 60 procent.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att ändra det svenska biståndet. I höstens budget beslutade regeringen att överge enprocentsmålet och istället ge ett fast anslag på 56 miljarder kronor per år de kommande tre åren.

Före jul fattade regeringen beslut om Sidas regleringsbrev och nu behöver myndigheten börja se över vilka program och strategier som man kan tvingas skära ner i, skriver DN.

– Vi behöver se över de avtal som vi har och minska ner helt enkelt. Det betyder att det är avtal som kommer att behöva sägas upp och omförhandlas. Det är inte möjligt att minska ner så mycket annars, berättar Marie Nordlund, ekonomichef på Sida för DN.

Samtidigt får också andra verksamheter betydligt mindre pengar att röra sig med. Anslagen till information och kommunikation minskar med cirka 80 procent jämfört med förra året.
– Det är en dramatisk nedskärning naturligtvis, säger Torbjörn Pettersson, avdelningschef för intern och extern kommunikation på Sida.

Les også