Nyheter

Svenskarna tycker att det går allt sämre för dom och för landet. Över 67 procent upplever att utvecklingen går åt fel håll. Många svenskar är också villiga att avstå demokratin för att få det bättre.

Det är den senaste nationella SOM-undersökningen som kom på tisdagen som visar att många svenskar är villiga att pausa demokratin om det är nödvändigt. Det är allt färre som säger att dom är höger eller vänster och de upplever att samhället polariseras allt mer.

– Vi blev förvånade över att så många var beredda att man skulle tillåta att pausa demokratin, säger Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

63 procent av de som svarade anser att demokratin tillfälligt ska kunna begränsas för att hantera klimat- och miljökriser. 61 procent anser att den grova brottsligheten ger anledning till att inskränka demokratin för att komma till rätta med problemet. Allra flest anser att en pandemi ger skäl till att pausa demokratin – hela 71 procent. Även en finanskris (53 procent) och integrationsproblem (52 procent) tycks vara anledningar nog till att tillfälligt överge vårt demokratiska styrelseskick.

Källa: Den nationella SOM-undersökningen 2022.

Källa: Den nationella SOM-undersökningen 2022.

SOM-undersökningen visar på de splittringar som finns inom höger och vänsterskalan. Personer som sympatiserar med Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet tycks vara mer benägna att pausa demokratin för att lösa klimat- och miljöproblem medan den grova brottsligheten tycks leda till samma tendens bland sympatisörer till Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.