Nyheter

I dag den 23:e maj inleddes förtalsrättegången mot AFA-aktivisten Mathias Våg. Flera poliser var på plats och det var i omgångar stökigt i tingsrätten.

Det var ett rejält pressuppbåd som samlats för att bevaka Vågs rättegång. Representanter från bloggen ETC var på plats, Dagens Nyheter samt journalister  från Insikt24. Många ville ställa frågor till Våg, men han gjorde allt för att slippa svara på frågor och han fick till med hjälp av ordningsvakter fly till ett rum för att komma undan frågorna.  Det blev stundtals oroligt då journalisten Christian Peterson från bland annat Insikt24 ville ställa frågor till Wåg gällande hans samröre med vänsterextremister och kriminella individer. Flera mörkskygga person ställde sig i vägen för Peterson och de knuffade honom flera gånger. Under en paus stod en bloggare från ETC och uppmanade människor i tingsrätten att visa sina könsorgan. Flera poliser kallades till tingsrätten för att övervaka cirkusen.

Det har väckts ett förtalsmål mot Våg då han kallat en person för nazist, en person som inte är en offentlig person, en person som inte är förtroendevald för något parti. Wåg hävdade i sitt smått konspiratoriska anförande att det visst fanns anledningar att hänga ut en person som var nazist då Wåg via sina så kallade journalistiska granskningar kommit fram till att personen var nazist.

Våg återkopplade flera gånger till Researchgruppen, ett kollektiv av journalister som åsiktsregistrerade och kartlade människor som uttryckt sig ickesocialistiskt. De bevis Wåg la fram handlade många gånger om material som han själv eller som andra vänsterextremister tagit fram.

Det blev klart och tydligt under rättegången att Våg inte är en journalist, utan under skyddet som journalist använder yrket för att kartlägga och smäda meningsmotståndare. Han säger själv att han har ett politiskt motiverat syfte med sin journalistik.

Dom faller den 9 juni.