Nyheter

Det var den 26 december 2022 som den 23-årige vänsterextremisten tog sig in hos affärsmannens Marcus Wallenbergs genom att krossa en fönsterruta i en entrédörr. Väl inne i fastigheten hällde han ut tändvätska och satte eld på lakan. 

Den misstänkte vänsterextremisten

Den misstänkte vänsterextremisten

 

När familjen upptäckte den misstänkte vänsterextremisten i sitt hem så låste paret in sig i ett så kallat ”saferoom” och tryckte på överfallslarmet. Tre personer befann sig då i huset med vänsterextremisten.

Polisen var snabbt på plats efter larmet och kunde omhänderta den misstänkte vänsterextremisten som greps misstänkt för grov mordbrand och inbrottsstöld. Enligt räddningstjänsten   fanns det en stor risk för att branden skulle spridas.

Enligt förundersökningen ska 23-åringen ha bankat på dörren till det ”saferoom” där paret tog skydd. Under tiden de var i skydd började Marcus Wallenberg att kontakta resten av sin familj för att berätta vad som pågick. Under tiden som Marcus kontaktade familjen bankade vänsterextremisten på dörren och protesterade mot det Marcus sa i samtalet.  Under den tid de sitter i saferoomet så börjar paret Wallenberg att känna röklukt.

Bild ur polisens förundersökning

I den förundersökning som gjorts så har polisen gått igenom den misstänktes dator och de fann då att han gjort internetsökningar som ”De svenska finansoligarkerna” och fått fram artiklar som påstår att Marcus och Jacob Wallenberg påverkar politiken kring Sveriges Natomedlemskap och vapenindustrin, samt kopplingarna mellan finansfamiljen och Socialdemokraterna.

Det framgår också av förundersökningen att mannen är aktiv marxist.

När polisen gjorde en husrannsakan hos vänsterextremisten och gick igenom den misstänktes  dator så framkom det att han gjort sökningar som ”De svenska finansoligarkerna” och läst artiklar hos vänsterextrema proletären,  som påstår att Marcus och Jacob Wallenberg påverkar svensk politik och att Wallenberg är inblandade i Nato och vapenindustrin. Enligt de sökningar mannen gjort så ska ska de enligt de vänsterextrema sajterna han besökt fått fram kopplingar mellan familjen Wallenberg och Socialdemokraterna. Den misstänkte läste flera olika kommunistiska Facebook-grupper och sökte också efter socialister och kommunister på andra sociala plattformar.

Den misstänkte vänsteraktivisten har konsekvent varit tyst genom förhören och har vägrat att svara på frågor. I förhör med närstående till den misstänkte så säger dom att mannen utrycker ett hat mot de som har mycket och de det går bra för.


Vänsterextremisten är dömd tidigare för annan brottslighet.

I förundersökningen kommer det fram en bild av den vänsterextrema mannen som extremt labil och med begränsade och nischade intressen. Han är väldigt ensam och spenderar mycket tid vid datorn. Enligt närstående till den misstänkte har han inga vänner han umgås med. Vänsterextremisten har intressen av att odla sin egen mat och