Nyheter

Under årets första sex månader så har det skett 91 bombattentat i Sverige. Förra året skedde det totalt 90 stycken bombattentat. Fortsätter attentaten så kommer det att bli rekord.

– Det finns en risk att det kan bli väldigt höga siffror i år, säger Malin Nygren vid polisen.

Nygren berättar för DN att gängkonflikterna just nu är väldigt intensiva och det ser inte ut att lugna ner sig i närtid.

Flest bombattentat under det första halvåret har skett i polisregion Syd (34), följt av polisregion Stockholm (27) och polisregion Väst (17). Bombattentaten har riktats mot både bilar och affärslokaler. Men det främsta målet har varit privatbostäder, en utveckling som polisen även såg 2022.

– Det är mycket oroväckande och tyder på deras hänsynslöshet. De bryr sig inte om omgivningen, säger Nygren till DN.

Polisen har flera strategier för att komma tillrätta med gängens konflikter. Man arbetar med hjälp av kronofogden, man stör verksamheten med närvaro och man ger sig också efter de som tillverkar bomberna. Enligt forskaren Manne Gerell så är detta ett effektivt sätt att förhindra fler bombattentat.

– Det är inte alla  som vet hur man bygger en bomb, det krävs det lite kompetens för. Om man kan komma åt bombmakarna, experterna, de som tar fram sprängmedlet, så kan man vinna mycket.

Här kan du ta del av polisens statistik kring bombattentat och skjutningar i Sverige