Nyheter

Skolinspektionen har beslutat att dra in tillståndet för Cordoba International School, en muslimsk grundskola i Stockholm, som drivs av bolaget ALM Education. Beslutet, som träder i kraft den 8 januari, grundar sig på uppgifter från Säpo om kopplingar till våldsbejakande extremism inom skolans styrelse.

Skolan, som för närvarande har 516 elever, kommer nu att behöva byta skola från nästa termin. Beslutet bygger på bedömningen från Säpo att flera personer i skolans styrelse har haft kontakt med våldsbejakande islamister. En person som tidigare var engagerad i Förskolan Mångården, en del av samma koncern, påstås ha varit aktiv inom en islamistisk terroristorganisation utomlands. Även ägare och vd anses olämpliga att driva en skola enligt Säpos bedömning.

Säkerhetspolisen uttrycker oro för att barn och ungdomar på Cordoba International School, liksom på Förskolan Mångården, kan riskera att radikaliseras och exponeras för icke-demokratiska värderingar.

Tidigare avslöjanden från Aftonbladet har också pekat på utredningar av skolan för bidragsbrott. Huvudmannen Alm Education hävdar dock att Cordoba-skolan har varit verksam sedan 1997 utan att några barn eller ungdomar har utsatts för radikalisering. Även Skolinspektionens granskning förra året fann inga anmärkningar.

Denna utveckling markerar ett viktigt steg från myndigheternas arbete mot islamismen i Sverige.