Nyheter

Cordoba International School, en friskola som anklagats för kopplingar till islamism, stänger nu för gott, enligt rapporter från P4 Stockholm. I slutet av november drog Skolinspektionen tillbaka skolans tillstånd efter en varning från Säkerhetspolisen om att eleverna löpte risk att radikaliseras.

Ägarbolaget ALM Education, som driver skolan, har överklagat Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten. Trots detta meddelar nu ALM Educations VD och grundare, Ulla Parkkinen, att Cordobaskolan stängs permanent.

”Jag ser ingen större möjlighet att driva Cordobaskolan framåt i tiden, även om vi skulle få rätt i förvaltningsrätten,” säger Ulla Parkkinen till P4.

Säpo: Personer i ledningen i kontakt med islamister

Beslutet från Skolinspektionen i november baserades på ett uttalande från Säkerhetspolisen. Säpo påstod att flera anställda och personer i skolans ledning hade varit i kontakt med anhängare av våldsbejakande islamistiska ideologier.

Ulla Parkkinen har hela tiden hävdat att hon inte känner till vilka personer det handlar om och inte heller har fått någon ytterligare information från Skolinspektionen eller Säpo.

Fryshuset erbjuder skolplats till Cordobas elever

Ansvaret för att erbjuda nya skolplatser till de 516 eleverna från Cordoba har legat på varje elevs hemkommun. Under mellandagarna meddelade dock Fryshuset att de kommer erbjuda eleverna plats på sin grundskola i Järva.