Nyheter

En man som pekats ut av SÄPO som hotfull islamist har häktats för flera våldtäkter på ett HVB-hem han arbetade på i Örebro.

Enligt handlingar från tingsrätten så misstänks mannen för fem våldtäkterna som ska ha i Örebro i höstas. Tre av dem ska mannen ha begått på ett HVB-hem, ett hem för vård och boende.

Enligt uppgifter har 30-åringen varit anställd på hemmet och våldtäkterna misstänks ha begåtts mot en person som var intagen. En av de två misstänkta våldtäkterna som inte ska ha begåtts på HVB-hemmet har enligt åklagaren inträffat på den adress där mannen är skriven.

Mannen pekats ur som en militant islamist av Säpo, vilket Nyhetsbyrån Siren först berättade.

Enligt Säpo är mannen klassad som en så kallad ”hotaktör” inom den islamistiska rörelsen. Han har familjeband till en känd och inflytelserik islamistimam. Säpo har beslut på att utvisa islamistimamen då han anses vara ett säkerhetshot. En Säpo har den 30-årige mannen gjort flera inlägg på sociala medier där han uttryckte sitt stöd för IS-kalifatet och han är knuten till en islamistiska organisationen Die Wahre Religion. En grupp som är emot demokrati och vill leva under strikta sharialagar.

Mannen har tidigare arbetat på den kontroversiella  Vetenskapsskolan i Göteborg, som drevs av den terrorkopplande imamen Abdel Nasser El Nadi. Vetenskapsskolan stängdes av Skolinspektionen efter att avslöjats att terrorister från IS från anställning på skolan och att Abdel Nasser El Nadi misstänkt ha förskingrat miljonbelopp som han fört ut ur landet, till konton i bland annat Mellanöstern.

HVB-hemmet där mannen arbetade gjorde enligt rutin ett utdrag ur belastningsregistret men fann då inget som gjorde mannen olämplig. Enligt företaget som driver HVB-hemmet så fanns det inget i mannens beteende eller uppförande som indikerade på att han var en islamist. Enligt HVB-hemmet så var mannen endast anställd som timvikarie en kort period.