Kommentarer

Socialdemokratin är hårt pressad på hemmaplan av problem den själv har skapat. Den trodde att den kunde integrera hundratusentals människor från en annan kultur och göra dem till danskar, svenskar och norrmän. Att erkänna att de hade fel är långt borta. Istället kastar sig nordiska politiker i armarna på den goda saken som är kriget i Ukraina och kampen för Palestina.

Det är inte vi som sätter likhetstecken mellan kriget mot Ryssland och Israel. Det är Norges utrikesminister som har ställt frågan ”vad kommer den globala södern att tro om vi fördömer Rysslands bombningar, men inte Israels?”

Espen Barth Eide, Tobias Billstrøm och Lars Løkke Rasmussen har hundar i hälarna som knäpper i byxbenen: Européer chockades först av bestialitet den 7 oktober. Sedan såg de triumferande muslimer i europeiska huvudstäder, med stöd av vänstern. Det är en syn de aldrig kommer att glömma.

Detta har lett till en övergång till de konservativa partierna på högerkanten. Hamas på hemmaplan gav Geert Wilders ett snabbval i Nederländerna. Det var ett resultat som skakade Bryssel, Berlin och Paris.

Det här kan bara vara början. Först Orban, sedan Meloni och sedan detta. Vad kommer härnäst?

När EU-kommissionär Ylva Johansen varnar för terrorism i Europa är det just ur medvetenheten som det kan flytta tyngdpunkten åt höger.

Då hjälper det inte med brunfärgning.

Daniel P. Goldman skriver i asiatimes.com att de nya högerpartierna Vox i Spanien, Ressemblement National i Frankrike, Freedom Party i Nederländerna, AfD i Tyskland inte alls motsvarar propagandan mot dem i media. De är där de gamla kristdemokratiska partierna låg före Merkel-eran.

Pendeln svänger tillbaka.

Den europeiska högerns rimlighet
Högerextrema blir snabbt huvudfåran i europeisk politik när kriget i Gaza och Ukraina förändrar kontinentala känslor

I Storbritannien motsvarar det Nigel Farage, i USA kommer Trump att göra comeback, om han inte saboteras av rättslig manipulation och valfusk.

Vad som sedan händer är osäkert.

Men socialdemokraterna i de nordiska länderna har valt att gå ihop med den säkerhetsstat demokraterna har allierat sig med i USA. Det är ett val de har gjort i hemlighet. Medborgarna har ingen aning om vad som händer i USA. De hålls i systematisk okunnighet. Det de matas dagligen är Trump-hat.

Socialdemokraterna (läs: alla partier) spelar ett mycket högt spel. De har entusiastiskt kastat sig in i ett krig där varningslamporna borde lysa: kriget i Ukraina är inte så entydigt som de låter det vara, och det har många fallgropar.

Nu ställer sig socialdemokraterna upp som Ukrainas bästa vänner som ska kompensera för att Biden har manövrerat sig in i ett hörn.Han har gjort det för att han vägrar skydda USA:s gränser. Vad har han för affärer i Ukraina? De nordiska ledarna ställer inte den frågan och det väcker misstankar om att de inte heller har rent mjöl i påsen, Eller är de gripna av storhetsvansinne?

Vi pratar inte om den gamla socialdemokratin. Vi pratar om woke-socialdemokrater. De har helt olika synsätt. Tyvärr kännetecknas woke av bristande verklighetskänsla.