Nyheter

En grossist i Borlänge kommun har drabbats av säljförbud efter att Miljökontoret upptäckt hästkött i kebabprodukterna. Vid ett oanmält inspektionsbesök konfiskerades 65 kilo kebab, och tester avslöjade att köttet innehöll upp till 30 procent hästkött. Trots avsaknad av information om hästkött på förpackningen anser Miljökontoret att den är vilseledande, och köttet bedöms vara osäkert ur livsmedelssynpunkt.

Grossisten importerar kebaben från en tysk fabrik, och det är ännu oklart hur hästköttet hamnat i produkterna. En av företagets delägare uttrycker sin besvikelse och säger till Expressen: ”Vi är väldigt, väldigt ledsna att det blivit så här.”

Detta påminner om den hästköttsskandal som skakade Europa 2013, då matprodukter, inklusive Findus lasagne och Dafgårds köttbullar, visade sig innehålla betydande mängder hästkött. Då greps närmare 70 personer misstänkta för inblandning. Den gången avslöjades en nederländsk affärsman som styrde en omfattande organisation som slaktade hästar och förfalskade deras identiteter för export av köttet. Gripanden och tillslag gjordes i flera europeiska länder, och de inblandade misstänktes för brott som djurplågeri, övergrepp i rättssak och pengatvätt.

För Borlänge-grossisten är konsekvenserna av säljförbudet och stoppade produkter allvarliga, och utredningen kring hur hästköttet hamnat i kebaben pågår.