Nyheter

Idag meddelade åklagarmyndigheten sitt beslut angående åtalsfrågan i den omfattande härvan med avfallsföretaget Think Pink. Den tidigare vd:n Bella Nilsson åtalas för grovt miljöbrott, och totalt har elva personer åtalats i samband med skandalen som beskrivs som det största miljöbrottet i Sverige i fråga om omfattning och organisation, enligt senior åklagare Anders Gustafsson.

Think Pink har varit föremål för en omfattande skandal som involverar otillåtet stora sopberg, nedgrävning av avfall och stora bränder som spred farliga gifter. Skandalen sträcker sig över 21 olika platser i Mellansverige. Åtalet kommer efter en förundersökning på 45 000 sidor, beskriven som en av de största i sitt slag.

Under en pressträff med polisen och åklagarmyndigheten presenterades åtalet där elva personer står åtalade för olika former av miljöbrott. Fem personer åtalas för grovt brott, en person för medhjälp och fem personer för miljöbrott av normalgraden. Bland de åtalade finns företagets tidigare vd, Bella Nilsson.

Senior åklagare Lise-Lotte Tegler kommenterade, ”En av de åtalade är företagets tidigare VD.” Åklagaren Anders Gustafsson påpekade att grovt miljöbrott kan leda till fängelsestraff från sex månader upp till sex år.

Think Pink tog emot avfall på flera platser i Mellansverige, och efter att soporna manipulerats och sopberg blivit otillåtet stora, försattes företaget i konkurs. I Botkyrka utbröt två stora bränder på företagets anläggningar, vilka spreds farliga miljögifter i området under månader.

Förutom miljöbrotten pågår även en förundersökning om grovt bokföringsbrott. Åklagare Linda Schön betonade svårigheten med att upptäcka brottsligheten när den döljs bakom en legal front och underströk behovet av att avslöja tillvägagångssätten för att undvika framtida oseriösa aktörer.

Bella Nilsson har tidigare uttalat att hon ”välkomnar åtal” och poängterar att man är oskyldig tills dess man fått domen.