Nyheter

Vänsterpartiets ledare, Nooshi Dadgostar, har uttalat sig och krävt att Israel ska uteslutas från Eurovision Song Contest i Malmö som en protest mot det pågående kriget i Gaza. Dadgostar menar att det inte är lämpligt att Sverige ger scenutrymme åt en stat där tiotusentals människor har dödats. Hon hävdar att Israel bedriver ett aggressivt krig mot barn och deras föräldrar och är åtalade för folkmord, samt att det finns indikationer på pågående krigsbrott.

I en intervju med Aftonbladet understryker Dadgostar att Eurovisionen är en plats för fest och gemenskap, men att många delar hennes uppfattning om att en stat med sådana anklagelser inte bör få delta. Hon ser det som ett sätt att sända signalen att omvärlden inte bryr sig om det pågående våldet och att det måste få ett slut.

Även finska och isländska artister har tidigare gått samman i ett gemensamt upprop där de kräver att Israel ska uteslutas från tävlingen. Israel har ännu inte valt vilken artist som kommer att representera landet i Eurovision Song Contest. SVT, som är värd för evenemanget, har meddelat att de inte kommer att kommentera frågan då det är Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) som avgör vilka medlemmar som får delta i tävlingen. EBU har ännu inte uttalat sig angående Vänsterpartiets ledares krav.