Nyheter

Den höga terrorhotnivån i Sverige och den oroande situationen i världen gör att Eurovision står inför säkerhetsutmaningar. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har regelbundna möten med Säpo och polisen inför evenemanget. Förra veckan bjöd Justitiedepartementet in flera andra departement till ett möte med Säpo och polisen.

Mötets syfte var att diskutera säkerhetsfrågor relaterade till Eurovision Song Contest. Förutom de gemensamma mötena har Gunnar Strömmer också separata möten med Säpo och polisen, vilket kommer att fortsätta regelbundet fram till musiktävlingen i Malmö i maj.

Enligt Strömmer är det internationella omfånget av Eurovision i sig en anledning till att vidta omfattande säkerhetsåtgärder. Att Sverige dessutom befinner sig i en hög terrorhotnivå och att den globala situationen är orolig bidrar ytterligare till behovet av uppmärksamhet.

– Det kommer att vara många människor i rörelse. Polisen förväntar sig också opinionsyttringar av olika slag, det måste tas på största allvar vilket det också görs.

Polisen i syd kommer också att få ”betydande polisiära förstärkningar”, enligt Strömmer.

– Alla de åtgärder som har vidtagits, både i ljuset av den högre terrorhotnivån men också med anledning av Eurovision, görs för att människor ska kunna delta i ett sådant här arrangemang. Sedan är det ytterst upp till den enskilde att avgöra.