Ur flödet/i korthet

Dagens Jerusalem Post citerar den egyptiske utrikesministern, Sameh Shoukry, för uttalanden som måste skicka rysningar nerför ryggarna på Hamas många vänner i väst.

Under en presskonferens i München uttalade Shoukry på fredagen att ”organisationen [Hamas] står utanför det palestinska samförståndet som erkänner Israel och vill förhandla med landet, eftersom Hamas inte kommer att ge upp sitt stöd till våld.” Den egyptiske utrikesministern sa också att ”vi måste ha en förklaring om hur Hamas säkrade makten i Gazaremsan och varför de fick ekonomiskt stöd för att öka klyftan mellan sig själv och […] fredsvänliga palestinska fraktioner”.

I samband med den förväntade israeliska militäroperationen i Rafah i södra Gaza noterade Shoukry: ”Vi har inte för avsikt att skapa säkra områden för palestinierna.” Egypten kommer dock att ta de nödvändiga humanitära hänsynen.

Förra veckan meddelades att Egypten skapar en åtta kilometer djup buffertzon längs gränsen till Gaza, och att den egyptiska armén har stationerat soldater och stridsvagnar längs gränsen av rädsla för en invasion av palestinier i Sinai.

Guvernören i norra Sinai förnekar att Egypten håller på att upprätta ett flyktingläger på egyptiskt territorium, men det rapporteras att landet borde vara berett att ta emot upp till 60 000 palestinska flyktingar under förutsättning att de åker till ett annat land.

Allt tyder med andra ord på att palestinierna är lika ovälkomna i Egypten som de är i Israel. Faktum är att de verkar vara mer populära i Köpenhamn.

Samtidigt vidhåller Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, att Israel har för avsikt att helt besegra Hamas, trots ökande västerländska påtryckningar för att låta terrororganisationen överleva – vilket kommer att innebära att Israel har förlorat kriget och kan se fram emot nya våldsorgier.