Nyheter

Enligt färsk statistik från Åklagarmyndigheten, presenterad av Aftonbladet, har antalet barn i åldern 15 till 17 år misstänkta för mord ökat dramatiskt under 2023. Den chockerande siffran på 42 barn representerar en nästan fördubbling jämfört med de tre tidigare åren och markerar en alarmerande trend.

Totalt sett misstänktes 327 barn för att vara inblandade i antingen mord eller mordförsök under det gångna året. Jämfört med året innan har detta antal ökat betydligt, då endast 180 barn misstänktes för liknande brott.

Camila Salazar, kriminolog vid Fryshuset i Stockholm, uttrycker oro över utvecklingen. Hon påpekar att kriminella gäng nu mer systematiskt använder sig av barn för att begå mord, och att samhället inte har hunnit anpassa sig till denna snabba förändring.

– Det handlar om unga människor som kanske inte har varit en del av vårt system tidigare, och även om de har varit det, har vi inte lyckats erbjuda dem tillräcklig eller rätt hjälp i tid, kommenterar Salazar till Aftonbladet.

Den ökande trenden av barn inblandade i allvarliga brott signalerar behovet av en snabb och effektiv respons från samhället för att vända utvecklingen och skydda ungdomar från att dras in i kriminalitet.