Nyheter

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att förbereda inrättandet av mottagningscenter för asylsökare. För att möta dessa och andra framtida förändringar i boendesystemet för asylsökare upphandlar myndigheten nu ett nytt ramavtal för minst 4.500 boendeplatser.

– Mottagningssystemet för asylsökande kommer att genomgå stora förändringar framöver och vi börjar nu förbereda för det, säger Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning.

Antalet asylsökande till Sverige har under de senaste åren minskat och i dagsläget har Migrationsverket en boendekapacitet på 15 000 platser som drivs i egen regi.

– Migrationsverket ska inte utöka antalet boendeplatser i dagsläget, utan det handlar om att ha ett ramavtal på plats som ger oss möjligheten att avropa platser om behov uppstår, säger Kenneth Karlsson, enhetschef på enheten för tillfälliga bostäder.

En fördel med att ha ett ramavtal på plats är att det finns tid och möjlighet att hitta bra samverkansformer med berörda kommuner.

– Eftersom vi inte befinner oss i ett akut behov av platser just nu, hinner vi påbörja en dialog med både kommun och civilsamhälle i de kommuner som blir aktuella, säger Kenneth Karlsson.
Det är privata tjänsteleverantörer som upphandlingen vänder sig till och kommuner behöver inte iordningsställa platser med anledning av upphandlingen. Exakt hur och i vilken omfattning de berörda kommunerna påverkas, utifall ett avrop görs, är i detta skede för tidigt att svara på.
Migrationsverket behöver inte betala för upphandlade platser enligt ramavtalet förrän de används, utan det är först när och om de nyttjas.