Nyheter

Antalet beviljade uppehållstillstånd i Sverige minskade avsevärt under 2023, enligt färska rapporter från Migrationsverket. Den mest påtagliga nedgången var inom kategorin asylsökande, vilket till stor del kan härledas till färre ukrainska ansökningar om skydd jämfört med föregående år. Dessutom minskade antalet kvotflyktingar som Sverige mottog under samma period.

Arbete, anhöriga och studier var de främsta områdena där uppehållstillstånd beviljades. Generaldirektör Maria Mindhammar kommenterade utvecklingen och noterade att medan andra EU-länder upplevde en kraftig ökning av antalet asylsökande under 2023, fortsatte Sverige att se en minskning.

En annan markant förändring var den nästan fördubblade siffran av återkallade uppehållstillstånd jämfört med föregående år. År 2023 återkallades nästan 11 000 tillstånd och statusförklaringar för personer som inte längre uppfyllde de gällande kraven, medan motsvarande siffra för 2022 var drygt 4 800.

Maria Mindhammar framhöll målet framöver att fortsätta förkorta handläggningstiderna för olika ärendekategorier. Samtidigt betonade hon behovet av att öka antalet personer som saknar rätt att vara i Sverige att återvända, bland annat genom att öka användningen av förvarsplatser och återvändandecenter.

Denna utveckling signalerar en tydlig förändring i det svenska migrationslandskapet och sätter fokus på att effektivisera hanteringen av asylansökningar samtidigt som återvändandeåtgärder prioriteras.