Nyheter

Lena Östholm Munkberg, ordförande för Miljöpartiet i Helsingborg, meddelar att hon tar en paus från sin roll. Beslutet kommer i kölvattnet av en kontrovers som uppstod efter att den pro-palestinska föreningen Svensk-Palestinska centret bjöds in till partiets årsmöte och överlämnade en tavla som visade en karta utan Israel.

Miljöpartiet ser mycket allvarligt på händelsen, enligt Ulf Holm, distriktsordförande i Skåne, som uttrycker detta i ett pressmeddelande.

Den 3 mars i år bjöds Svensk-Palestinska centret in till Miljöpartiets årsmöte i Helsingborg. Där tog ordföranden Lena Östholm Munkberg emot en tavla i gåva, vilken föreställde en pro-palestinsk karta utan Israel.

Bilder från mötet laddades upp på föreningens Facebook-sida, där en av dem visade Ahmed Suleiman, ordförande för föreningen, posera med Lena Östholm Munkberg. Fotografierna har senare tagits bort.

Förutom att vara ordförande för Miljöpartiet i Helsingborg har Lena Östholm Munkberg flera andra politiska uppdrag. Nu tar hon en timeout från politiken.

”Lena har själv förstått att det var fel att ge den här organisationen en plattform och att ta emot en gåva som symboliserar att Israel inte existerar,” säger Ulf Holm, distriktsordförande för Miljöpartiet i Skåne, i ett pressmeddelande.

Partiet betonar att de ser ”ytterst allvarligt” på det som har inträffat.

”Miljöpartiet har alltid drivit på för en tvåstatslösning och gett uttryck för det många gånger. Vi är också tydliga med att Hamas är en terrororganisation,” tillägger Ulf Holm.

Efter en terrorattack i Israel den 7 oktober laddade Svensk-Palestinska centret upp ett klipp på sin Facebook-sida där de hyllade attacken.

”Imorgon kommer Hamas – med martyrattacken. Allahu akbar och segern ligger i våra händer. Palestinas folk, vem vågar ge sig på oss?” lyder en av ramsorna som skandras i filmen.

Ahmed Suleiman, ordförande för Svensk-Palestinska centret i Helsingborg, nekar till att organisationen har hyllat Hamas eller uppmanat till våld.

”Nej, de har inte sagt så. Ingen säger så,” säger Ahmed Suleiman till Expressen.

Kort efter Expressens samtal togs filmklippet ner från Svensk-Palestinska centrets Facebook-sida.

Ahmed Suleiman har tidigare sagt till Helsingborgs Dagblad att Hamas enbart riktade in sig på militära mål den 7 oktober och inte civila.