Nyheter

Förra veckan avslöjades att kinesiska medborgare med nära kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har bedrivit omfattande cyberattacker mot institutioner och politiska företrädare i USA, Storbritannien och även Sverige, enligt rapporter från Expressen. Australien och Nya Zeeland har också rapporterat om liknande attacker mot sina parlament från Kina.

Enligt uppgifter riktades attackerna bland annat mot medlemmar från EU-länder inom Inter-Parliamentary Alliance of China (Ipac) under 2021. Ipac är en grupp parlamentariker som arbetar för att uppmärksamma den kinesiska regimens förtryck.

Över nio mejl har skickats till över 400 adresser med kopplingar till Ipac. En av de drabbade västerländska politikerna är riksdagsledamoten Joar Forssell (L).

Forssell kommenterade att som medlem av Ipac är man medveten om riskerna och är försiktig med användningen av telefon och hantering av mejl.

Som svar på cyberattackerna har både USA och Storbritannien infört sanktioner mot två kinesiska medborgare och ett företag med kopplingar till den kinesiska regimen, enligt Expressen. Sanktionerna riktas mot personer och företag baserade i Wuhan, Kina.