Nyheter

Över hälften av svenskarna uppger att man skulle vara mer försiktiga med att ingripa nu än för ett år sedan. Det visar en undersökning som Verian har gjort på uppdrag av TV4 Nyheterna.

I april sköts Mikael i Skärholmen ihjäl inför sin 12-årige son efter att han konfronterade ett ungdomsgäng. Det har förts en debatt bland politiker och föreningar kring civilkurage efter detta.

På frågan ”Skulle du idag vara mer/mindre försiktig än för ett år sedan?” svarar 52 procent av allmänheten att man skulle vara mer försiktig, medan 40 procent säger att man skulle agera som tidigare. Endast 3 procent uppger att man skulle vara mindre försiktig.

Kvinnor och äldre personer uppger att man skulle vara mer försiktiga nu än snittet i allmänhet. Det finns även geografiska skillnader då stockholmare skulle inta en mer försiktig hållning än övriga delar av Sverige.

– Det här är en ju en jättetråkig utveckling i vårt samhälle, i en tid där vi egentligen behöver gå åt andra hållet, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef för området City i Göteborg, till tv-kanalen.

I samband med mordet på Mikael i Skärholmen sade Carin Götblad, polismästare vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), till nyhetsbyrån TT att svenskarna måste ”fortsätta att ha civilkurage om vi inte ska få ett totalt laglöst samhälle”.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade till TV4 Nyhetsmorgon i april att han tycker att ”det är väldigt förståeligt att människor blir rädda och känner oro och vad det får för konsekvenser om jag säger ifrån”.

– Samtidigt inser vi att om vårt fria, öppna och anständiga samhälle ska förbli öppet och anständigt måste vi alla förstås göra vad vi kan för att visa civilkurage.

Poliser och ordningsvakter önskar också att fler visar ett större civilkurage men de säger också att det är förenat med fara för livet.

– Utvecklingen har gått åt fel håll på alla sätt. Det är inte bara brist på vakter och poliser utan också brist på ett samhällsansvar och en moral. För många unga i dag så betyder ett liv ingenting. Gängen agerar ur desperation för att vinna status, alla förlorar på det, berättar ordningsvakten Sebastian som är en av många som är engagerade i samhällsfrågor i förorterna i Stockholm.

Flera personer är omhändertagna och förhörda i ärendet. Polisen har i dagsläget inget misstänkt för mordet på Mikael.