Nyheter

I onsdags sköts Mikael 39 år ihjäl i Skärholmen när han var ute och cyklade med sin son. Enligt vittnen sköts han i ansiktet då han sa ifrån mot ett ungdomsgäng. Händelsen har väckt uppmärksamhet och nu rasar Mikaels släktingar över de politiker som kommer till Skärholmen för att tjäna billiga politiska poäng på Mikaels död.


Mikael, 39, cyklade mot badhuset med sin 12-årige son på onsdagskvällen. I en gångtunnel konfronterade han ett ungdomsgäng. Det slutade med att Mikael sköts till döds.

– Han var rakt på sak, sade alltid vad han tänkte. Det kostade honom livet, berättar Mikaels svågern Elias Demir till Document.

Blommor, lappar och tända ljus. Människor passerar förbi den plats i gångtunneln där Mikael sköts till döds. De flesta stannar till, andas djupt och lägger sin sorg över platsen. Det är en tryckt stämning. Personal från röda korset rör sig bland människorna som stannat till. De kollar så att människor mår okej. Ett par stycke bryter ihop när de lägger blommor på platsen. Personalen från röda korset är snabbt framme.

Medier från hela världen har de senaste dagarna tagit sig till Skärholmen för att djupdyka i den senaste gängskjutningen. Finska och polska medier rapporterar live, direkt in till studion.

Det är tårar, blomdoft och tända ljus.

Elias Demi, svåger till Mikael står med sin telefon i tunneln och den ringer oavbrutet. Det är släktingar, vänner och medier som ringer. Alla vill prata med honom om mordet på Mikael och den kritik han ger svenska politiker. Allra helst den kritik han gav till socialdemokraternas Magdalena Andersson.

– Det är magstarkt av henne att komma hit och vara så känslokall. Hon kom hit för kamerorna var här, för att synas framför alla journalisterna. Det är bara ett spel för gallerierna. Hon bryr sig egentligen inte. Mitt förtroende för politiker var inte stort innan, nu vet jag inte vad jag ska känna eller tycka.

Elias har de senaste dagarna pratat med många politiker som han menar är goda lyssnare. Men när det kommer till att vara ledare är de ganska dåliga.

– Kristersson var här igår och pratade med mig. Det kändes som om han lyssnade. Men när han sedan skulle prata med journalisterna så gav han samma inlästa svar till alla journalister. Inget av det jag berättade för honom verkar ha betytt något. Det var som om han hade fått en lapp med färdiga fraser han övat in.

Elias säger att det är mycket som behövs göra för att lösa alla de problem Sverige har. Han menar att det är märkligt att politikerna frågar honom om vad som behövs göras. Det är de som borde ha svaren menar han.

– Politiker frågar mig vad som behövs göras. De är inte mig de ska fråga. Det som sker nu har pågått i många år och ingen politiker ser eller vill erkänna det som hänt egentligen. De kommer hit med sina färdiga formuleringar som de ger till medierna som skriver ner allt. Inga medier ställer frågor som tvingar politiker att tänka om. Jag ska inte behöva lära politiker att göra sitt jobb, det är inte mitt jobb. Det borde de förstå själva.

Poliser närvarar i området efter det som hänt. Ridande poliser och fotpatrullerande poliser syns nästan överallt. En kvinna med en hund stannar till. Hon vill säga något till poliserna som pratar med några ungdomar. Hon suckar istället och går bara vidare.

Elias får ännu ett samtal och ställer sig en bit bort. En kvinna med solglasögon kliver fram och lägger ner några blommor. Hon säger något på polska och tittar på kortet på Mikael. Kvinnan ger ifrån sig ett ljud och det blir för några sekunder tyst i gångtunneln. Det är en tystnad som gör ont.

Det finns i dagsläget ingen gripen för mordet på Mikael. Polisen jobbar hårt med att samla in information. Polisen har en ”relativt god uppfattning” om vilka de jagar efter mordet i Skärholmen. Det säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef i Stockholm syd.

Polisen vädjar till allmänheten att dela med sig om tips.

– Vi vet att det finns personer där ute som gjort iakttagelser, som vet vilka de här personerna är. Sitt inte och håll de på de uppgifterna, dela med er dem till oss, om inte annat anonymt, säger Max Åkerwall.