Nyheter

Frankrikes president Emmanuel Macron säger återigen att han inte utesluter att trupper skickas till Ukraina. Frågan väcks om Ryssland tränger igenom de ukrainska försvarslinjerna och Kiev ber om trupper, tror Macron.

Uttalandet från den franske presidenten gjordes i en intervju med The Economist den 29 april. Intervjun publicerades på torsdagen och presenteras i en AFP-rapport i France 24.

The Economist skriver att Macron gav intervjun efter att ha hållit ett tal förra veckan där han förklarade att Europa är ”dödligt” och kan ”dö”, delvis på grund av hotet om rysk aggression efter invasionen av Ukraina i februari 2022.

”Jag utesluter ingenting, eftersom vi står inför någon som inte utesluter något”, sa Macron på frågan om han stod fast vid sina uttalanden tidigare i år, som skickade chockvågor runt om i Europa, att han inte utesluter att skicka västerländska trupper.

Ukraina kämpar för att stå emot Ryssland och många fruktar att Ryssland kan vinna ännu mer mark. Det hotar hela Europa, anser Macron.

Han beskrev Ryssland som ”en regional destabiliserande makt” och ”ett hot mot européernas säkerhet”.

”Jag har ett tydligt strategiskt mål: Ryssland kan inte vinna i Ukraina”, sa Macron.

”Om Ryssland vinner i Ukraina kommer det inte att finnas någon säkerhet i Europa.”

”Vem kan låtsas att Ryssland kommer att stanna där? Vilken säkerhet kommer det att finnas för de andra grannländerna, Moldavien, Rumänien, Polen, Litauen och de andra?” frågade han.

Tre av de fyra länder Macron nämner är medlemmar i Nato.

Inte alla europeiska statschefer fruktar att Ryssland ska attackera Nato. ”Alliansen är mycket starkare än Ryssland”, sa Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en intervju med Die Welt i somras. ”Varför skulle en svagare part vilja attackera?” invände den ungerske premiärministern.

Även i februari lyfte Emmanuel Macron möjligheten att skicka västerländska soldater till Ukraina. Då sköts förslaget snabbt ner av Tysklands premiärminister Olaf Scholz och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Förra veckan gick dock Stoltenberg ut och sa att Nato redan har utplacerat militära rådgivare vid de respektive medlemsländernas ambassader i Ukraina.