Nyheter

Mette Frederiksen mötte en man på väg från Nørreport till Strøget som passade på att knuffa till henne med axeln. Frederiksen gick inte omkull. Detta framställs som att hon blev ”slagen”.

Sympatiyttringar och fördömanden strömmade in. Folketingets attack kallas ”en attack mot demokratin”. Vi är nästan tillbaka till enväldets dagar, då kungens kropp förkroppsligade staten. På den tiden kunde en sådan knuff ha lett till dödsstraff.

”En man kom förbi i motsatt riktning och gav henne en hård knuff på axeln så att hon tappade fotästet”, säger 18- och 17-åriga Marie Adrian respektive Anna Ravn till media.

Uppgifterna har inte bekräftats av premiärministerns kansli. Hittills har UD sagt att statsministern blev slagen av en man.

Statsministerns kansli ville inte sätta ord på Mette Frederiksens tillstånd efter händelsen, annat än att hon är ”chockad över händelsen”.

Ögonvittnen berättar för B.T. att knuffen nästan fick Mette Frederiksen på fall, men att hon inte ”slog i marken”.

Vill statsministern dra politisk vinning av händelsen? Det är skillnad på en knuff och ett slag.

Mette Frederiksen överöses med sympatiförklaringar: USA:s ambassadör fördömer politiskt våld, EU:s president Charles Michel, Helle Thorning Schmidt, CNN, the Guardian – alla framställer det som ett överfall.

Mannen blev arresterad. Det är märkligt att polisen inte har kommenterat händelsen. Mannen beskrivs som lång, smal och med blont hår.

Mette Frederiksen gick därifrån efter händelsen och satte sig vid ett bord på ett kafé.

Snart är det dags för EU-val.

https://www.berlingske.dk/samfund/mette-frederiksen-slaaet-af-mand-i-koebenhavn-foelg-med-her?directpost=7785788