
Den amerikanska tillsynsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission (NRC) har sedan länge deklarerat följande strikta regler för strålning från kärnkraftverk: ”Så låg som rimligen kan uppnås.”
Detta bygger på antagandet att det inte finns någon säker nivå av exponering för strålning, skriver Wall Street Journals ekonomiska kommentator Greg Ip.
Detta antagande, den ”linjära nolltröskeln” eller LNT, är inte solidt vetenskapligt underbyggt. Det finns ingen konsensus om att strålning vid extremt låga nivåer är skadlig.
Sedan NRC införde sina nya och strikta riktlinjer 1975 har utvecklingen av kärnkraften i USA nästan helt stannat av.
Ett exempel: Grand Central Station kunde inte uppfylla NRC:s strålningsnormer. Även naturlig strålning i omgivningen kan överstiga NRC:s krav. Energiminister Chris Wright sade i en intervju i maj:
– Om du sätter trösklarna så vansinnigt låga, gynnar det inte säkerheten, du stoppar bara byggandet.
Nu vill Trump och hans regering göra något åt problemet.
Trumpadministrationen utfärdade en order i maj som krävde en omfattande översyn och revidering av NRC: s regler och policyer, inklusive ”linjär tröskelfrihet” och ”så låg som rimligen kan uppnås”.
NRC anordnar ett offentligt möte nästa vecka för att granska de senare standarderna.
Trump har ett tydligt mål att öka den ekonomiska tillväxten genom avreglering. Till skillnad från skattesänkningar är avregleringar dessutom kostnadsfria och kommer att gynna flera sektorer av industrin.
Att öppna upp fler kärnkraftverk kommer att stärka USA:s energisäkerhet, precis som den välkända sloganen drill, baby, drill. Riklig tillgång till prisvärd energi är ett lyft för industrin och näringslivet, och extra pengar i fickorna på vanliga löntagare.
Medan Europa begår energimässigt självskadebeteende på grund av klimathysteri och Angela Merkels rädsla för kärnkraft, går USA framåt på alla ekonomiska fronter.
Inte alla regleringar bör avskaffas, till exempel de som införts för att skydda säkerhet, miljö, nationell säkerhet och förhindra brott.
Ip nämner också diskriminering, men i USA:s ”age of woke” har regleringar som motiveras av att förhindra diskriminering ofta lett till omvänd diskriminering.
Om kostnaderna för en reglering är värda fördelarna är ofta en bedömningsfråga. Trump verkar tycka att det är bättre att ta bort en reglering för mycket än en för lite. Men naturligtvis har någon gjort matematiken.
Dan Goldbeck från American Action Forum, en konservativ tankesmedja, har räknat upp 16 Biden-förordningar som upphävts eller vattnats ut av kongressen i år, vilket sparar 3 miljarder dollar i kostnader, och ytterligare fem av Trumps egna verkställande åtgärder, vilket sparar 84 miljarder dollar.
De flesta av de 84 miljarder dollar i besparingar kommer nästan helt från en översyn av en regel mot penningtvätt. Det sänkte kostnaderna, som bestod av timmar som spenderades på att följa förordningen.
Fördelarna är också ofta immateriella: Hur mycket är det värt att förhindra brott eller terroristattacker? Hur är det med energieffektivitet? Bör vi beakta energibesparingarnas inverkan på växthusgasutsläppen och den globala uppvärmningen? Här är forskarna som bekant oense.
Kostnads-nyttoanalyser missar dock en potentiell effekt av avreglering: att stimulera eller bevara verksamhet som annars inte skulle finnas och som inte leder till stora vinster.
Till exempel kan ett upphävande av reglerna för metanutsläpp leda till att 750.000 fat per dag av marginellt lönsam oljeproduktion bevaras, uppskattar Kevin Book från analysföretaget ClearView Energy Partners.
Men saker och ting händer. Kärnkraftverket Three Mile Island drabbades 1979 av en olycka som anses vara den allvarligaste kärnkraftsolyckan i USA hittills. Olyckan inträffade bara 12 dagar efter premiären av filmen The China Syndrome där Jane Fonda, Michael Douglas och Jack Lemmon spelade huvudrollerna. Olyckan på Three Mile Island skapade ett stort intresse för filmen, som handlade om en olycka på ett kärnkraftverk.
Förra året antog kongressen överväldigande Advance Act för att främja kärnteknik. Three Mile Island håller på att återöppnas.
Demokraterna röstade också för återöppnandet, eftersom kärnkraftverk inte släpper ut CO2.
Teknikföretag behöver ström dygnet runt för artificiell intelligens, och de föredrar rena energikällor. Men på många platser är det svårt att få tillgång till landets elnät, och den instabila kraften från nya vind- och solprojekt gör dem till en icke-startare.
NRC har redan påbörjat processen med att lätta på kraven. Efter att Trump krävt fasta tidsfrister för handläggning av ansökningar har NRC påskyndat miljö- och säkerhetsgranskningen av en reaktor i Wyoming som utvecklas av Bill Gates-stödda TerraPower och en liten modulär reaktor för Tennessee Valley Authority.
Men NRC kommer naturligtvis inte att kompromissa med säkerheten.
– Vi är i grund och botten en säkerhetsorganisation”, säger Mike King, NRC:s tillförordnade verkställande direktör för verksamheten.
Men han tillägger:
– NRC idag är inte vad NRC var igår.