
Enligt Sveriges Radio Ekot uppgick dessa köp till nästan 22 miljarder euro förra året, en summa som överstiger EU:s finansiella stöd till Ukraina under samma period.
Importen av ryskt kol till EU har upphört helt, men gas och olja köps fortfarande in. Detta sker antingen direkt från Ryssland eller indirekt via tredje land som till exempel Turkiet.
Det är bara de nordiska och baltiska länderna som helt har stoppat importen av rysk energi.
Data från energitankesmedjan Ember visar att den ryska gasimporten till EU faktiskt ökade med 18 procent 2024 jämfört med föregående år, trots att den totala efterfrågan på gas i EU förblev stabil. Ökningen drevs främst av ökad import till länder som Italien, Tjeckien och Frankrike.
I början av 2025 har importen av rysk flytande naturgas (LNG) fortsatt att öka och pipelineimporten via TurkStream fortsätter, även om gasleveranserna via Ukraina upphörde i januari 2025.
Den fortsatta importen förklaras delvis av befintliga kontrakt och brist på tillräcklig alternativ infrastruktur för vissa länder, samt antaganden om att det är nödvändigt att undvika ytterligare prisökningar innan ny global LNG-kapacitet kommer ut på marknaden.</p
EU-kommissionen väntas nästa vecka föreslå nya åtgärder för att påskynda utfasningen av rysk energi. Bland annat övervägs ett möjligt juridiskt förbud för europeiska företag att ingå nya kontrakt för fossila bränslen från Ryssland. Kommissionen tittar också på juridiska alternativ för företag att dra sig ur befintliga kontrakt.
Den pågående importen, särskilt av gas, utmanar EU:s energisäkerhetsmål och väcker frågor om finansieringen av Rysslands krigföring i Ukraina. Samtidigt arbetar EU för att diversifiera sin energiförsörjning genom REPowerEU-planen, som inkluderar ökad import från leverantörer som Norge och USA, samt investeringar i förnybar energi.