
Lagen, som undertecknades av president Kassym-Jomart Tokayev den 30 juni, förbjuder kläder som ”förhindrar ansiktsigenkänning” offentligt. Undantag är för medicinska ändamål, extrema väderförhållanden och under sport- och kulturevenemang.
Krockar med traditioner och nationell identitet
Enligt president Tokayev strider ansiktstäckande plagg som niqab mot kazakstanska traditioner och nationell identitet. Han uppmanade till användning av nationella kläder som bättre återspeglar landets etniska identitet. År 2024 beskrev han niqab som en föråldrad form av klädsel som infördes av radikaliserade grupper.
Omkring 70 procent av Kazakstans befolkning är praktiserande muslimer, men landet har en sekulär konstitution som separerar religion och stat. Myndigheterna hävdar att ansiktstäckande klädsel försvårar identifiering och därmed utgör en säkerhetsrisk. Förbudet ses också som en åtgärd för att motverka vad myndigheterna uppfattar som utländskt religiöst inflytande och radikalisering.
BREAKING: Kazakstan (med 70 procent muslimsk befolkning) har officiellt förbjudit burka och nikab i offentliga sammanhang och kallar ansiktstäckning för ett ”hot mot den nationella säkerheten.”
President Tokayev: ”Bättre att bära nationaldräkt än svarta kläder.”
Om muslimska länder kan göra det, vad stoppar oss? pic.twitter.com/B55jRpKuz2
– Megh Updates 🚨™ (@MeghUpdates) 1 juli 2025
Historiskt sett har kazakstanska kvinnor inte burit ansiktstäckande plagg. Hijab, som inte täcker ansiktet, är vanligare och mer accepterat.
Uzbekistan (2023) och Kirgizistan (2025) har också infört förbud mot ansiktstäckande klädsel med hänvisning till bland annat säkerhet och bevarande av den nationella kulturen. I Uzbekistan bötfälls de som bryter mot förbudet, medan patruller upprätthåller förbudet i Kirgizistan.
I Norge har ansiktstäckande klädsel varit förbjudet på utbildningsinstitutioner sedan 2018. [I Sverige infördes Lag enom förbud mot maskering i vissa fall (2005:900) år 2005, men den tillämpas inte gällande religiös klädsel. Reds. anm.]