×

Nyheter

Solcellsboomen har skapat nya utmaningar för räddningstjänsten. Det märktes vid en brand i Emmaboda i södra Sverige på fredagen, där en person skadades allvarligt.

”Vi kan inte arbeta som vanligt på taket”, säger räddningschefen Staffan Mattsson till SVT.

På fredagskvällen utbröt en brand i ett flerfamiljshus i Emmaboda. På taket till byggnaden fanns solpaneler, vilket gjorde att räddningstjänsten inte kunde släcka branden ovanifrån, där den spred sig.
<”Vi måste tänka på de anställdas säkerhet först. Det kan finnas upp till 1.000 volt likström även om man har kopplat bort dem”, påpekar Mattsson.

Om du är husägare med solpaneler, finns det något du kan göra för att underlätta för dig?

«Det finns något som heter brandskyddsbrytare, där man kan bryta strömmen vid växelriktaren, men jag kan inte säga om det är 100 procent säkert i alla fall. Men man bryter i alla fall en viss del av det här”, säger Staffan Mattsson.

Antalet bränder i solcellssystem spås öka i takt med att systemen åldras och slits, enligt Elsäkerhetsverket. Men även nya solpaneler på taken utgör en risk, skriver SVT.

”I takt med att de åldras kan installationsfel och defekter i det elektriska materialet orsaka driftstörningar, men också bränder. Över tid kan vi därför förvänta oss en ökning av andelen solcellsanläggningar som orsakar bränder och brandtillbud”, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Men även nya installationer utgör en risk vid en eventuell brand. ”Problemet är att så länge solen skiner så produceras det el. Det påpekar Stellan Jakobsson, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna.

”Kablarna från panelerna kan bära 900-1000 volt, vilket kan vara direkt farligt. Det vanligaste är att man kan stänga av strömmen till huset, men inte från solpanelerna”, säger Jakobsson.

Ett annat problem är konsolerna som panelerna sitter fast i. ”Om de skulle fatta eld kan panelerna falla ner och vi måste ha ett säkerhetsavstånd från taket så att vi kan arbeta säkert.”

Både problemet med el i kablarna och säkerhetsavståndet från huset kan göra att släckningsarbetet tar längre tid.

”Man ska inte fylla hela taket med solceller”, säger Stellan Jakobsson till SVT.

Anledningen är att om räddningstjänsten måste göra hål i taket för att ventilera ut röken så blir sikten bättre där det brinner.

För att underlätta för brandkåren vid en eventuell olycka är information mycket viktig.

”Det bästa man kan göra är att informera om att det finns solpaneler på taket” när de ringer larmnumret. Då kan brandkåren planera sina insatser efter omständigheterna.