Nyheter

Den svensk-somaliska civilingenjören Mohamed Hussein Roble har utsetts till Somalias nya statsminister efter den norsk-somaliska Hassan Ali Khaire.

Roble är ny inom politik, men har bland annat studerat vid Royal Institute of Technology och arbetat för International Labour Organization (ILO).

Han kom till Sverige 1992 i början av inbördeskriget i Somalia och har dubbelt medborgarskap.

Khaire var statsminister i drygt tre år, men avskedades i juli när Nationalförsamlingen överväldigande röstade för ett misstro mot honom.

Förlust av misstro mot Khaire, som kom till Norge som flykting 1989 och arbetade i många år i Norska flyktingrådet, främjades eftersom han inte hade lyckats förbättra säkerhetsläget i landet och möjliggöra demokratiska val i februari 2021.

President Mohamed Abdullahi Mohamed utsåg Roble strax efter att presidenten i samarbete med regionala ledare beslutade att sätta stopp för arbetet med att reformera valsystemet.

Somalia har arbetat sedan 1969 för att upprätta ett demokratiskt system där varje person har en röst. Målet var att ersätta det nuvarande systemet, där delegater väljer medlemmar av nationalförsamlingen, som sedan väljer en president. (NTB-TT)