Nyheter

Det är i ett inlägg på sin blogg som den tidigare justitiekanslern och domaren i högsta domstolen Göran Lambertz, skriver att Sverige borde införa hädelselagar i Sverige – att det borde bli olagligt att kritisera islam eftersom det väcker hat och ilska hos muslimer.

Under söndagen skrev Göran Lambertz om den senaste tidens koranbränningar och protester mot Turkiet. I ett blogginlägg skriver han om möjligheterna om att införa ett förbud mot att kritisera islam.

”Men jo, det är det faktiskt ändå, nämligen om man tar med frågan om en lagändring i diskussionen. För man skulle mycket väl kunna tänka sig att utvidga bestämmelsen om hets mot folkgrupp till koranbränningar och liknande hets mot religioner och deras trosbekännare. En sådan utvidgning skulle kunna göras genom en ganska liten lagändring som ger lagstiftaren möjlighet att skriva nya motiv till bestämmelsen om hets mot folkgrupp, t.ex. så här:

”Den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller annan trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.”

För min del lutar jag åt att en sådan lagändring bör göras så att koranbränningar och liknande blir förbjudna. Inte för att blidka Turkiet och hjälpa vår Natoansökan förstås, utan helt enkelt för att det motstående intresset av att inte så hat och fiendskap är mycket starkt.”

Lamberts utvecklas sedan sina tankar vidare på i ett inlägg på sin Facebooksida:

”Och redan i dag är det lätt att läsa lagtexten så att den förbjuder koranbränningar som hets mot folkgruppen muslimer. Och är det inte i själva verket det som det är? – Jag tror att världens muslimer provoceras väl så mycket av att vi tillåter koranbränningar som att en enskild knäppskalle utför själva bränningen. Vi signalerar att ”så bör man få göra”, det är det som väcker så mycket ilska. – Ecce Homo tycker jag inte är något problem, däremot Lars Vilks rondellhundar.

Document har försökt att nå den förra justitiekanslern och HD-domaren Göran Lambertz för en kommentar kring varför han vill göra skillnad på utspel mot religion. Varför ser han kritik mot kristendomen som som oproblematiskt men inte islam.

Lambertz svarar till Document att han anser att det är helt enkelt samma skillnad som man gör redan idag när det gäller hets mot folkgrupp. Det är inte brottsligt i Sverige att hetsa mot t.ex. svenskar, européer eller kristna, än mindre att kränka dem.

– Jag tycker inte det är konstigt att t.ex. svenskar får finna sig i uttryck för avsky och hets i Norge, medan t.ex. judar, romer, svarta och muslimer har bättre skydd av den sortens lagar.

Les også