Nyheter

Regeringen har beslutat om ändringar i förordningen om klimatbonusbilar, som innebär att klimatbonusen fasas ut. För att få klimatbonus måste bilen ha beställts eller köpts senast den 8 november 2022. Miljöpartiets Per Bolund är kritisk till det och menar att det är galenskap.

Den förra regeringen införde med hjälp av Miljöpartiet många olika bonusar för att snabba på elektrifieringen av Sverige. Allt från bilar till cyklar fick generösa statliga kompensationer. Nu tar den blågula regeringen stora steg mot att avveckla många av de kritiserade och kostsamma subventionerna.

Ändringarna träder i kraft den 28 februari 2023. 1 april 2024 upphör förordningen om klimatbonusbilar att gälla. Det innebär att den som har ställt på en ny klimatbonusbil senast den 31 mars 2024 kan få en klimatbonus, förutsatt att ansökan lämnas in senast den 31 maj 2024.

Beslutet har väckt kritik och oppositionen har sedan förslaget lades fram i november 2022 starkt kritiserat avvecklandet av klimatbonusen – ”fullständig galenskap”, sa Per Bolund (MP) då

– Jag tänker att det här är fullständig galenskap man håller på med. Det här leder inte bara till att vi förstör klimatet utan att vi också förstör för industrin som vill ställa om, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund som får medhåll från Centerpartiet:

– Att göra elbilar tiotusentals kronor dyrare är ett hårt slag i magen på alla som vill vara med i omställningen. Att dessutom öka kostnaderna mitt under pågående klimattoppmöte är verkligen att sticka huvudet i sanden, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

När det gäller leasing, taxiföretag eller vid kreditköp är det vanligt att bilen har beställts av någon annan än den som ställer på bilen för första gången, skriver regeringen i ett pressmeddelande.  Därför görs ett undantag för dessa, så att den som ställer på bilen kan få bonus på samma sätt som tidigare. Kravet är dock att beställningen av klimatbonusbilen ska ha gjorts senast den 8 november även i dessa situationer. Bilen måste sedan ställas på för första gången senast den 31 mars 2024 och ansökan om klimatbonus måste lämnas in till Transportstyrelsen senast den 31 maj 2024.